Foto: Rts

Podrška nerazvijenim opštinama

Mirović: Neophodno smanjivanje regionalnih razlika

Postoje opštine koje se i po zvaničnim klasifikacijama svrstavaju u nerazvijene i namera je Ministarstva da podstičemo brži razvoj takvih opština i smanjimo regionalne razlike, naveo je ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave

Društvo
> 14:18h

BEOGRAD - Predstavnici lokalnih vlasti na predstojećem Međunarodnom sajmu preduzetništva i Sajmu lokalnih samouprava imaju priliku da svoje planove i ideje ponude investitorima i tako pomognu lokalni razvoj, kaže ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović.

"Ministarstvo namerava da, kroz ovakve sajmove, ali pre svega kroz sistemske mere, podstiče brži razvoj nerazvijenih opština i smanji regionalne razlike", poručuje Mirović. Od danas do 29. novembra na jedom mestu okupiće se predstavnici gradova i opština, ali i više od 150 različitih preduzeća. Mirović napominje da je u pripremi Sajma Ministarstvo finansiralo predstavljanje pojedinih opština. "Postoje, zaista, opštine koje se i po zvaničnim klasifikacijama svrstavaju u nerazvijene i namera je Ministarstva da podstičemo brži razvoj takvih opština i smanjimo regionalne razlike, ne samo kroz sajam nego i kroz i sistemske mere", istakao je Mirović. S obzirom na to da će naredne dve godine biti, kako je Mirović rekao, "godine ušteda" i budžet njegovog ministarstva biće znatno smanjen. Ipak, kako kaže, uspeli su da izdvoje dve finansijke linije - jednu namenjenu za izgradnju puteva, a drugu namenjenu učešću u izgradnji poslovnih i industrijskih zona kako bi se stvorili uslovi za privlačenje investitora. "Potrudićemo se da sredstva usmerimo tamo gde će biti najveća korist za lokalnu zajednicu", objasnio je Mirović. Govoreći kao potredsednik SNS-a, Mirović je rekao i da predstoji duga politička borba za opšte promene u Vojvodini, navodeći da ideja naprednjaka nije da na jedan ogoljeni, puki način preuzme vlast, već da promeni koncepciju upravljanja javnim resursima u pokrajini. Potrebno je da Vojvodina od dela naše zemlje koji polako zaostaje postane regija kojom smo se godinama ponosili, ne radi se o čistoj zameni vlasti već o ideji koju moramo da sledimo, rekao je Mirović. Mirović kaže da je pravo pitanje kakve su namere Saveza Vojvođanskih Mađara i Lige socijaldemokrata Vojvodine kada je reč o opstanku pokrajinske vlasti, o političkoj većini u pokrajinskoj skupštini, navodeći da one za sada ne pokazuju nameru da to stanje menjaju i da prihvate zahtev opozicije koju predvodi SNS da se uđe u dijalog o raspisivanju vanrednih pokrajinskih izbora. Prema njegovim rečima, te stranke postupaju u ovom trenutku rukovodeći se partijskim interesima, ali, kako napominje, "ta igra na dve stolice" ne odgovara interesima građana Vojvodine jer stavara konfuziju i ne omogućava brzi ekonomski razvoj. Govoreći o najavljenom preispitivanju rada gradonačelnika i predsednika opština iz redova SNS-a i eventualnim smenama, Mirović je rekao da je to proces i da "ne postoji diktatorski mač koji seče lokalna rukovodstva". Kaže da naprednjaci pre svega gledaju kako mogu da pomognu lokalnim čelnicima iz svojih redova i napominje da ne postoji neki poseban rok u kojem će stranka "po nekom usiljenom sistemu ili maniru rešavati ta pitanja". Imena onih koji nisu ispunili očekivanja, kako je najavio, biće poznata narednih nedelja i meseci. Treba konsultovati lokalne odbore, jer oni najbolje znaju ko može i treba da ih predstavlja, pa je rano govoriti o imenima, naglašava Mirović.

http://www.youtube.com/watch?v=6xsSVV38rv4