Lokalni izbori na Kosovu i Metohiji

DRUGI KRUG: Mitrovica će danas dobiti gradonačelnika

Na 816 glasačkih mesta danas će se birati 24 predsednika opština na severu Kosova. U Severnoj Mitrovici kandidati su dva srpska političara Krstimir Pantić i Oliver Ivanović

Politika
> 06:10h

BEOGRAD - Drugi krug je počeo. Drugi krug izbora na Kosovu i Metohiji biće održan danas, a na 816 glasačkih mesta biraće se 24 gradonačelnika. Izbori će biti održani u sedam opština sa srpskom većinom - šest u centralnom Kosovu i u severnoj Mitrovici. Regionalni šef operative Kosovske policije Željko Bojić rekao je da će današnji, drugi krug lokalnih izbora na severu Kosova obezbeđivati više od 300 kosovskih policajaca i da će, ako bude bilo potrebno, jedna interventna jedinica biti spremna da reaguje odmah. Jako obezbeđenje „Kosovska policija, Euleks i Kfor spremni su da odmah intervenišu ukoliko izborni proces bude pod pretnjom ili ako bezbednost i sigurnost birača, članova komisije na biračkom mestu, službenika OEBS zaduženih za izbore ili posmatrača na biračkim mestima budu ugroženi“, piše u saopštenju. U severnoj Mitrovici biraće se gradonačelnik, a kandidati su Oliver Ivanović iz Građanske inicijative SDP i Krstimir Pantić iz Građanske inicijative Srpska. U prvom krugu glasanja Pantić, koji ima podršku zvaničnog Beograda, osvojio je nešto više od 500 glasova od Ivanovića, ali to nije bilo dovoljno za pobedu u prvom krugu. Zbog izbornih nepravilnosti izbori će danas biti ponovljeni na nekoliko biračkih mesta u Zvečanu. Kandidati za gradonačelnika ovog grada su Vučina Janković sa liste Srpska i Nebojša Vlajić sa liste Olivera Ivanovića. Brojni posmatrači Koalicija nevladinih organizacija „Demokratija na delu“ saopštila je ranije da će posmatrati drugi krug izbora za gradonačelnike opština na Kosovu sa 1.600 posmatrača. U centru za pozive biće angažovano 130 dobrovoljaca, a ta organizacija će objaviti i preliminarne rezultate izbora za predsednike u sedam opština - Priština, Prizren, Gnjilane, Kosovska Mitrovica, Uroševac, Peć i Đakovica. Kandidat Građanske inicijative "Srpska" Kristimir Pantić očekuje apsolutnu pobedu u drugom krugu izbora za gradonačelnika Severne Mitrovice. On je rekao da je veliki odziv jedini način da, pored legalnog dobijemo i legitimnog gradonačelnika Kosovske Mitrovice, koji će na najbolji mogući način zastupati interese građana i države Srbije na ovim prostorima. - Očekujem ubedljivu pobedu, ubedljiviju nego u prvom krugu, jer sada građani imaju samo dve opcije - rekao je Pantić.

Briga o građanima VULIN OTVORIO FABRIKU KOŠULJA Ministar bez portfelja zadužen za KiM Aleksandar Vulin otvorio je juče u Zubinom Potoku fabriku košulja „Javor“ i poručio da Vlada Srbije želi da obezbedi da Srbi na tom području mogu da žive od svog rada. - Da je fabrika koja zapošljava 120 ljudi otvorena bilo gde u centralnoj Srbiji, to bi bio veliki uspeh, a na Kosovu to je ravno pravom čudu - zaključio je on. Vulin je rekao da je postrojenje postojalo i ranije u Zubinom Potoku, ali da mu se nije poklanjalo dovoljno pažnje, i naglasio da je Srbija tu da „brine i omogući da život Srba na Kosovu teče normalno kako bi mogli da žive od svog rada“. - Ima još planova, ovo neće biti poslednja investicija.