Foto: Nebojša Mandić

Kurir otkrio krticu u Nemanjinoj 11

RADI PROTIV DRŽAVE: Zbog Bačevićeve uredbe gubimo desetine miliona!

Ispod žita, ministar rudarstva na svoju ruku progurao odluku da rudna renta ostane tri odsto do 2023, iako od toga država ima štetu

Politika
> 05:56h

BEOGRAD - Ruski čovek?! Ministar rudarstva Milan Bačević uspeo je da na sednici Vladi prođe odluka da rudna renta ostane na sadašnjih tri odsto do 2023. godine, čime Srbija godišnje gubi bukvalno milione evra, saznaje Kurir! Bačević, kako objašnjava naš izvor iz vrha Vlade, nije se konsultovao s Ministarstvom energetike, iako je reč o spornoj odluci koja je protivna interesima države na duži rok. Naime, Srbija ima ubedljivo najnižu rentu ne samo u regionu već i u svetu. Tako u Albaniji ona iznosi 12 odsto, Sloveniji 10, Hrvatskoj 12, a Srbiji ne samo da je najmanja nego posle ovakve Bačevićeve odluke i ne postoji mogućnost da se poveća! Smišljeni plan - A šta to znači? Znači da je urađeno smišljeno, jer su do tada procenjene rezerve nafte u Srbiji. U nijednom trenutku nije se konsultovalo Ministarstvo energetike i resorni ministar Zorana Mihajlović jer se znalo da to ne bi baš prošlo glatko. Veliko je pitanje da li je prethodno o svemu obavestio premijera i vicepremijera - otkriva izvor Kurira iz Vlade. Ministarka Mihajlović potvrdila je za Kurir da je odluka o promeni visine rudne rente u nadležnosti Ministarstva rudarstva, odnosno ministra Milana Bačevića. Već trpimo štetu - Moje mišljenje o visini rudne rente je svima poznato. Srbija je izgubila blizu milijardu evra od privatizacije NIS jer nije imala višu rudnu rentu, kao što nije plaćala i neke takse - odgovorila je Mihajlovićeva. S druge strane, ministar Bačević je izjavio da neće odgovarati ministarki energetike Mihajlović jer je u konkretnom slučaju reč samo o poštovanju zakona koji uopšte nije ni donet u vreme njegovog mandata na čelu Ministarstva. - Mišljenja sam da je rudna renta od tri odsto mala. Ali u konkretnom slučaju reč je samo o poštovanju zakona. I u svemu je ispoštovana zakonska procedura - kaže on. Podsetimo, sukob na relaciji Mihajlovićeva - Bačević, koji već dugo tinja, kulminirao je kad je ministarka energetika - doduše, ne pominjući ime - rekla da je strašno kad neki ministar ne sprovodi državnu politiku. Mihajlovićeva je potvrdila pisanje Kurira da je Bačević oduvek želeo da bude ministra energetike.

Mihajlovićeva: izgubili smo milijardu evra od privatizacije NIS zbog male rudne rente

Čist gubitak TRI ODSTO UMESTO SEDAM Na predlog Ministarstva rudarstva, 23. maja ove godine Vlada je usvojila odluku da rudna renta ostaje tri odsto do 2023. godine. - NIS do 2023. godine plaćati rudnu rentu za vađenje nafte i gasa od tri odsto umesto sedam, za koliko se sam zalagala - naglasila je tada Mihajlovićeva.

Odbrana VADIO SE DA NIJE IZDAJICA Ministar Bačević je dospeo u medijsku žižu jer je, prema nekim spekulacijama, državu u inostranstvu predstavljao suprotno odlukama Vlade i da je na njega upravo upozorila ministarka energetike Zorana Mihajlović. Bačević je odgovorio da se uopšte nije prepoznao u izjavi ministarke Mihajlović, koja je rekla da ima izdajnika u Vladi. - Ako vam se pojavi fotografija sa insinuacijama da je neko izdajnik, kakvu vi reakciju možete da očekujete od jednog časnog čoveka? Ne verujem da je ministarka Mihajlović dala takvu izjavu, jer je ona preozbiljna i prepametna žena da bi se tako igrala. Pitam se, u kakvoj sam to izdaji uhvaćen? Da li je izdaja to što sam pomogao Srbiji da dođe do velikih projekata, koji predstavljaju najveću razvojnu šansu - zaključio je Bačević.