Povampireno ustaštvo u Hrvatskoj i dalje buja

Savo Štrbac: Ćute na ustaštvo da se ne zamere!

Hrvatske javne ličnosti ne osuđuju skandiranje Josipa Šimunića jer neće da se suprotstave Katoličkoj crkvi i braniteljima, tvrdi Savo Štrbac

Fudbal
> 05:04h

Kolektivno ustaško ludilo zahvatilo je Hrvatsku. Niko od javnih ličnosti, glumaca, umetnika, sportista, ako se izuzmu Boris Dežulović, Miljenko Jergović i Zoran Čutura, nije osudio to što se ustaštvo povampirilo u najmlađoj članici Evropske unije. Skandiranje fudbalera Josipa Šimunića „Za dom“, kad mu je 30.000 ljudi na stadionu Maksimir uzvraćalo sa „Spremni“, samo je delić onoga što se u toj zemlji dešava od septembra, kad je počela kampanja da se ćirilica zabrani u Hrvatskoj, smatra Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-informativnog centra „Veritas“. Mlake reakcije - Mlako se u Hrvatskoj osuđuje taj skandal u vezi sa Šimunićem. Po meni, to je samo jedan od incidenata u gomili koji su krenuli u septembru, posle lupanja ćiriličnih natpisa. Upozoravao sam tada, a sada se pokazalo, da će se to preliti po celoj Hrvatskoj - priča za Kurir Štrbac i dodaje: - Incidente imate u Dubrovniku, Splitu, Krnjaku, Vukovaru, Zagrebu... Čak i Jasenovcu, gde se kustosima spomen-parka preti likvidacijom. To su sve napadi na Srbe i njihov identitet. Osim ministra obrazovanja i sporta u Hrvatskoj Željka Jovanovića, ni od političara niko nije oštro osudio Šimunićevo ustaštvo i njegova brojna saopštenja u javnosti u kojima smatra da je uradio pravu stvar. Povratak u devedesete - Sve liči na devedesete. Ne govorimo samo to mi Srbi, to pre svega tvrde Nemci. Iza cele histerije protiv Srba stoje dve najjače grupacije u Hrvatskoj. Prva je Katolička crkva, a druga udruženje branitelja, koje broji više od pola miliona ljudi. Oni sad vode kampanju protiv Srba i „levih“, a poslednji referendum pokazao je da iza njih stoji skoro 70 odsto stanovništva. Zato političari i javne ličnosti ćute, jer niko neće da se zamera većini - tvrdi Štrbac i na kraju dodaje: - Samo dva meseca otkako su ušli u EU, Hrvati su pokazali pravo lice.

Upozoravao je da će se ovakve stvari dešavati... Savo Štrbac

Menadžer Mrkša BLATER ĆE GA KAZNITI Čovek koji je doveo Josipa Šimunića iz Australije u Hrvatsku Hrvoje Mrkša smatra da je fudbaler kao dete bio pod uticajem roditelja, od kojih je slušao priče o NDH i Anti Paveliću, pa ga je kao emigranta ponelo srce. - On je, kako kažu Zagrepčani, „bedaček“! Dobar je i pošten dečko, istinski rodoljub, ne rodoljub iz koristi. Otežavajuća okolnost jeste što se taj incident dogodio na utakmici FIFA, a tu je gazda Židov Blater, koji forsira borbu protiv rasizma - rekao je Mrkša za Jutarnji list.

U srpskim medijima RAĐA I VUJOVIĆ OSUDILI Zanimljivo je da su hrvatske javne ličnosti samo u srpskim novinama osudile ustaštvo Josipa Šimunića i splitske navijačke grupe Torcida. To su uradili Dino Rađa, Zlatko Vujović. Hrvatskim medijima ovo izgleda nije bila zanimljiva tema. Ili su i oni u strahu poput javnih ličnosti. Rađa je rekao da je uvek bilo budala, dok je Vujović istakao da Split nikad neće biti ustaški grad.