Najnovija lista Transparensi internešenela

KORUPCIJA: Austrija se opet srozala!

Alpska republika na 26. mestu po stepenu percepcije korupcije, od evropskih zemalja niže na listi samo još mediteranske države i nove članice Evropske unije

Planeta
> 23:54h

BEČ - Alarmantno. Austrija je ove godine pala za još jedno mesto i sada je, od ukupno 175 država sveta, na 26. poziciji po stepenu percepcije korupcije na listi organizacije Transparensi internešenel. Od Austrije su u Evropi niže na listi samo mediteranske zemlje, kao i nove članice EU. Pogoršanje u vreme ÖVP i FPÖ - Konstantno pogoršavanje reputacije Austrije u međunarodnom poslovnom svetu je razlog za brigu - izjavila je Eva Gablinger, predsedavajuća austrijskog dela Transparensi internešenela (TI), organizacije koja tradicionalno objavljuje listu država sveta, od onih s najmanjom korupcijom do onih s najvećom. Iako je daleko bolja od Srbije, koja deli 72. mesto s nekoliko zemalja, uključujući BiH, Austrija iz godine u godinu pada na ovoj listi. U 2010. bila je na 15. mestu TI, da bi se do prošle godine srozala na 25. mesto. Analitičari podsećaju da se korupcija proširila u vreme konzervativno desničarske koalicije ÖVP i FPÖ, partija koje su vladale Austrijom 2000-2006. godine. Partija FPÖ, kao i od nje kasnije izdvojena BZÖ, bile su nove u vlasti i predosećale su da neće ostati dugo u saveznoj vladi. - U kratkom periodu su hteli ono za šta su konzervativci i socijalisti prethodno imali pola veka - kaže Kurt Kuh (Kurt Kuch), zamenik glavnog urednika bečkog nedeljnika Njuz (News), koji je pre nekoliko godina objavio knjigu „Zemlja lopova“, u kojoj govori o korupciji u Austriji. Sporne privatizacije Kuh podseća da poslednjih pola decenije austrijska javnost ima utisak da se iz jednog skandal uskače u drugi. - Prašina se podigla 2007. godine, kad je u javnost slučajno dospelo da je prilikom privatizacije BUWOG (prodaja 60.000 stanova iz državnog vlasništva) došlo do sumnjivog plaćanja više miliona evra preko Kipra u Lihtenštajn. Sumnja se da je jedan ponuđač, pre odluke o prodaji stanova, saznao koliko mora da plati da bi dobio te stanove, prodavane na državnom tenderu. Zanimljivo, najbolja ponuda (nešto više od 961 milion evra) bila je samo milion i po iznad druge najviše. Na bazi te informacije danas se došlo do više desetina istražnih postupaka. Od BUWOG se, preko niza drugih afera, došlo i do Telekoma. Ovo preduzeće, delom u državnom vlasništvu, notirano na bečkoj berzi, zapravo je za sebe naručivalo i kupovalo zakone, finansiralo partije preko lažnih računa, kao i pojedine političare. Ukratko, Austriju su bili podredili svojim interesima „pridruživši“ sebi mnoge donosioce odluka u državi - kaže Kuh. Operativno su to radili preko lobista specijalista za odnose s javnošću.

Sistemski problem POOŠTRAVAJU PROPISE Austriji su dugo vremena nedostajali zakoni da bi mogla uspešno da se suprotstavi korupciji. Očigledno je da još nema dovoljno resursa u organima vlasti za efikasno gonjenje osumnjičenih. Te činjenice, kao i politička situacija na početku prošle decenije, pogodovale su širenju korupcije. Podsetimo, donedavno je u Austriji bilo zabranjeno samo direktno plaćati političare da konkretno glasaju za nešto ili protiv nečega. Propisi se poslednjih godina pooštravaju, ali se praksa još nije znatno poboljšala.