Foto: Zoran šaponjić

Naprednjaci pomažu

KUSTURICA: Vučić donirao 100.000 evra za Andrićgrad

Novac će biti iskorišćen za završetak studentskog doma, u koji će se useliti studenti režije, kamere i montaže, kaže Emir Kusturica

Društvo
> 00:00h

VIŠEGRAD - Za nove majstore!Aleksandar Vučić, predsednik SNS, uručio je donaciju Andrićgradu u iznosu od 100.000 evra, odnosno 200.000 KM, a novac su prikupili članovi ove partije.

- Gospodin Vučić je i ranije dolazio u Andrićgrad, tad je podržao našu ideju i ovaj poduhvat, a sad je i pomogao i pokazao da je prijatelj. U ovoj opštoj krizi potpuno je nepotrebno objašnjavati koliko smo mu zahvalni na ovome - kaže za Kurir Emir Kusturica, idejni tvorac i graditelj Andrićgrada.

Novcem koji je stigao biće završen studentski dom, u koji će se već idućeg oktobra useliti studenti Fakulteta lepih umetnosti, koji Kusturica osniva u Andrićgradu.

- Oko 160 studenata u četiri generacije ovde će studirati u izvanrednim uslovima, učiće uz vrhunske profesore. Studiraće režiju, kameru, montažu, produkciju, scenografiju, kostimografiju... Već sad znamo da će jedan od predavača biti i Mića Zajc, čovek koji je montirao četiri poslednja filma Nikite Mihalkova. Studenti će ovde na raspolaganju imati i bioskopsku salu i biblioteku sa 4.000 knjiga - priča Kusturica.

Sem filmske, studenti će u Andrićgradu učiti i tajne pozorišne umetnosti. Do Vidovdana iduće godine biće završeno i pozorište, a kako Kusturica najavljuje, prva na sceni, upravo za Vidovdan, biće drama Srđana Koljevića o suđenju Gavrilu Principu.- Godinu kasnije, na sceni Andrićgrada biće i opera „Na Drini ćuprija“ - obećava Kusta.

Razvija se... Andrićgrad u Višegradu

Donator... Aleksandar Vučić

Revizija istorije

NOVI DOKUMENTI O GAVRILU Povodom obeležavanja 100 godina od početka Velikog rata, u Andrićevom institutu, u Istorijskom odeljenju, spremaju se „spektakularni dokumenti“, otkriva Kusta. Oni se trenutno analiziraju i, kako kaže, ozbiljno će dovesti pod znak pitanja sadašnje pokušaje revizije istorije i tog perioda i pokušaje da se čin Gavrila Principa u Sarajevu 1914. izjednači sa terorizmom. U čast velikana

SPOMENICI TESLI, SELIMOVIĆU I MEHMED-PAŠI SOKOLOVIĆU

Uz Andrića i Njegoša, spomenik će uskoro dobiti i Nikola Tesla, a zatim i Meša Selimović. U planu je da se podigne spomenik i Mehmed-paši Sokoloviću, a na spomeniku će, kako kaže Kusturica, pisati da mu spomenik podiže brat Makarije Sokolović, prvi patrijarh Srpske pravoslavne crkve kada je ona, 1557. godine, obnovljena kao Pećka patrijaršija.