Uoči nedeljnih izbora

VUČIĆ U ODŽACIMA: Nismo pravili nikakve spiskove za hapšenje

Predsednik SNS je čestitao Vladimiru Cvijanu na kandidaturi na stranačkim izborima i rekao da očekuje više kandidata, a da će "demokratskom procedurom će biti odlučeno ko će biti predsednik"

Politika
> 00:00h

ODŽACI - Predsednik Srpske napredne Aleksandar Vučić odbacio je danas navode Vladimira Cvijana da je na sednicama predsedništva stranke pravljen spisak ljudi za hapšenje, a Cvijanovu kandidaturu na stranačkim izborima je pozdravio, uz očekivanje da će imati još protivkandidata. Vučić je rekao da je ponosan na činjenicu da ima jednog protivkandiata na stranačkim izborima i da očekuje da će ih biti još. Upitan da prokomentariše kandidaturu Vladimira Cvijana na stranačkim izborima, Vučić je rekao da mu čestita na kandidaturi i da očekuje više kandidata, jer je to, kako je primetio, normalan proces u stranci demokratskog opredeljenja, kao što je to SNS. "U tako velikoj stranci, koja ima više od 400. 000 članova, demokratskom procedurom će biti odlučeno ko će biti predsednik i kako članovi odluče, tako će i biti", rekao je Vučić u selu Ratkovo, kod Odžaka. Na pitanje da li je na Predsedništvu stranke bilo reči o hapšenjima, kako je juče izjavio Cvijan, Vučić je decidno odgovorio da o tome "nije bilo ni jedne jedine reči".

Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić posetio je danas opštinu Odžaci. Vučić je najpre u Ratkovu razgovarao sa građanima na centralnom trgu, a kasnije posetio Karavukovo.

Tajkuni i kriminalci neće vladati Srbijom

Vučić je rekao da je svestan da se različiti kriminalno - tajkunski lobiji, pogođeni borbom protiv korupcije, udružuju, ali je uveren da državu neće pobediti: "Koliko god novca da imaju, koliko god medija i političara pod svojom kontrolom, državu pobediti neće. Nikada više tajkuni i kriminalci neće vladati Srbijom", rekao je Vučić obraćajući se meštanima Ratkova, u opštini Odžaci, gde boravi u okviru predizborne kampanje za klokalne izbore. Vučić je potvrdio da će biti završena istraga u svih 24 prdemeta spornih privatizacija, iako je svestan da će tajkunsko - kriminalne grupe preduzeti sve da zaustave procese koji onemogućavaju nastavak kriminalnih aktivnosti. "Oni neće stati na osnivanju novih televizija protiv "tamo nekog Vučića". Mnogo novca će da ulože zato što problem i prepreku u nastavku svojih kriminalnih aktivnosti, tajkunskih i kriminalnih udruživanja i protivpravnog delovanja vide danas očigledno u meni i zato će to pokušati da zaustave na svaki način", rekao je lider SNS. Vučić je naveo da je, za razliku od njih, on potpuno miran, da ne gleda u zemlju, već svakoga može da pogleda u oči i čistih ruku sa svima razgovara. On je na pitanje kako ide istraga u "Srbijagasu" kratko rekao da nadležni državni organi rade svoj posao i da je apsolutno najvažnije da to državni organi rade.

Početak EU pregovora u januaru

Prvi potpredsednik Vlade veruje da će pregovori Srbije sa Evropskom unijom otpočeti u januaru, i spreman je da se u petak pridruži dijalogu u Briselu kako bi bilo rešeno i poslednje otvoreno pitanje - pitanje pravosuđa. Vučić je rekao da u pogledu pravosuđa postoje "brojne razlike između nas i albanske strane" i da će stoga ići u petak na sastanak kod visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, kako bi pokušali da nađu kompromis, koji, istakao je, podrazumeva "popuštanje obeju strana, a ne samo jedne".

"Srbija može da prihvati ono što je realno i objektivno, ono što stvarno predstavlja kompromis, ali da prihvatimo nipodaštavanje i poništavanje - niti imamo mandat, niti možemo, niti smo spremni da to učinimo", rekao je Vučić i podsetio da je Srbija više puta pokazala da je spremna na kompromis. Vučić ipak veruje da će do kompromisa doći i da će time biti otvoren put početku pregovora u januaru, kako je to ranije odlučio Savet EU - da će pregovori otpočeti najkasnije u januaru. "Odlaganje bi bilo loše, ali ne verujem da će se to desiti", rekao je Vučić novinarima u Ratkovu.

Tokom vikenda smene direktora iz redova SNS Aleksandar Vučić najavio je danas da će direktori iz redova SNS koji nemaju dobre rezultate biti smenjeni tokom vikenda i naglasio da je SNS jedina stranka koja preispituje i sankcioniše direktore i gradonačelnike iz svojih redova. Na pitanje kada će biti smenjeni direktori, ko su oni i da li su obavešteni o tome, Vučić je rekao da će se to desiti vrlo brzo, u subotu ili nedelju, kada se obave razgovori sa njima. "Biće smenjeni i čelnici lokalnih samouprava, a jedino merilo i jedini kriterijum biće njihov uspeh u radu", kazao je Vučić žiteljima Ratkova, sela u opštini Odžaci. On je dodao da SNS, kada je o smenama reč, nema šta da krije i da je o tome razgovarano na Predsedništvu stranke.