Foto: KURIR

Otvorena izložba

VANREDNO STANJE: Centar Beograda bio pod opsadom zbog izložbe mladih Albanaca

Ova izložba bi trebalo da bude u svim gradovima bivše Jugoslavije jer nosi pouku. Izjavljujem saučešće ovim mladim ljudima i želim da kažem da svi zločinci treba da odgovaraju za ono što su uradili, rekao premijer Dačić

Društvo
> 10:28h
FOTO: KURIR
FOTO: KURIR
FOTO: KURIR
FOTO: KURIR
FOTO: KURIR
FOTO: KURIR
FOTO: KURIR
FOTO: KURIR
FOTO: KURIR
FOTO: KURIR
FOTO: KURIR
FOTO: KURIR
FOTO: KURIR
FOTO: KURIR
FOTO: KURIR
FOTO: KURIR
FOTO: KURIR

BEOGRAD - Veliki broji pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) obezbeđivao hje centar Beograda na otvaranju izložbe Bogujevci/Vizuelna istorija rata koja je otvorena u Kulturnom centru Beograda u 18 sati. Dok je izložba, koja se bavi zločinom koji su 1999. počinili pripadnici “Škorpiona” nad članovima porodice Bogujevci, za jedne poziv na razgovor, za druge je provokacija.

Desničarske organizacije bila su najavile su upad u prostorije KCB u Knez Mihailovoj. Oko 200 ljudi se okupilo na protestu, a nekoliko osoba je privedeno. Izuzev nekoliko ekcesa, desničari su protstovali mirno pokazujući skupljena tri prsta.

Izložbi je prisustvovao i premijer Srbije Ivica Dačić, Biljana Srbljanović, Čedomir Jovanović i drugi.

- Ova izložba bi trebalo da bude u svim gradovima bivše Jugoslavije jer nosi pouku. Izjavljujem saučešće ovim mladim ljudima i želim da kažem da svi zločinci treba da odgovaraju za ono što su uradil, da budu osuđeni, a neki već jesu - rekao je Dačić.

Na izložbi si prikazani video snimci života obične albanske porodice na Kosovu pre nego što će njenih osmoro članova biti ubijeno, dnevna soba u kojoj su živeli, fotografije i predmeti koji im znače. U Podujevu, 28. marta 1999. godine četrnaest članova dve porodice ubili su pripadnici Škorpiona, među njima i dvogodišnje dete. Petoro teško povređene dece je preživelo, među njima i Saranda, Jehona i Fatos.

Danas su u Beogradu, spremni da otvoreno razgovaraju. "Kroz sve ovo pokušavamo da pokažemo kako je rat uticao na našu porodicu", rekao je ranije za B92 Fatos Bogujevci.

http://www.youtube.com/watch?v=X-oYI8rP-cM