Foto: Kurir

Vodili uredno knjige

AL KAIDA D.O.O: Bin Ladenovi se plaše samo poreske policije!

Al Kaida je svoje knjige vodila kao da svakog trenutka očekuje poresku inspekciju ili nekog državnog revizora

Planeta
> 19:36h

Prema dosad nepoznatim dokumentima koje je otkrila novinska agencija Asošijeted Pres zloglasna teroristička mreža Al Kaida opsednuta je čistim računima.

Iako je njihova delatnost u suprotnosti sa zakonom, organizacija koju je dugi niz godina vodio Osama bin Laden, svoje knjige vodi kao da svakog trenutka očekuje poresku inspekciju ili nekog državnog revizora.

Naime, u jednoj napuštenoj zgradi u Maliju, gde je u gradu Timbuktuu sve do nedavne francuske vojne intervencije delovala ispostava Al Kaide u Magrebu, pronađeno je oko sto računa iz kojih se vidi koliko su ovi teroristi precizno vodili poslovne knjige. Zabeleženo je doslovno sve – od kupovine najobičnije sveće ili sapuna do nabavke makarona ili superlepka. I to u tri primerka.

Otkriven je čak i račun za kolačić koji košta 60 američkih centi.

"Tražili su mi račun i za najmanju sitnicu, čak i za vrećicu neskafe", kaže Mohamed Điteje (31), vlasnik jedne radnje u Timbuktu.

Uz uobičajene svakodnevne potrepštine, naravno da je Al Kaida nabavljala i oružje, o čemu je takođe vođena detaljna evidencija. Osim sređenih računa, Al Kaida može da se pohvali i organizacijom poput one u nekoj multinacionalnoj korporaciji. Tako su pronađeni rasporedi rada, tablice sa platama, detaljno razrađene budžeti i biografije potencijalnih novih članova, što bi bila svojevrsna kadrovska služba.

Postoji i uprava, upravni odbor pa čak i Odeljenje za odnose s javnošću.

"Zbog prirode posla kojima se bave moraju da imaju neke knjigovodstvene standarde", tvrdi nekadašnji savetnik za borbu protiv terorizma u američkom Stejt Departmentu Viliam Mekkants.