Prvi put snimljeno

OVAKO KUCA SRCE ZEMLJE: Iz najdublje rupe na svetu čuje se disanje!

Holandska umetnica Lote Givan spustila je instrumente za snimanje zvuka u otvorenu bušotinu u južnoj Nemačkoj i snimila ono što možemo nazvati zvukovima "disanja" ili "otkucaja srca" planeta Zemlje

Ludi svet
> 00:00h

Kako "diše" ili kako "kuca srce" planeta Zemlje otkrila je holandska umetnica spustivši uređaje za snimanje zvuka u najdublju bušotinu na svetu, duboku gotovo devet kilometara.

Naučnike je zanimalo geološki podaci o sastavu i sedimentima zemljine kore, temperaturi, gustoći, pa je tako holandska umetnica Lote Givan u saradnji s nemačkim geolozima, spustila je instrumente za snimanje zvuka u još uvek otvorenu bušotinu u južnoj Nemačkoj. Ono što je snimila najbliže je onome što možemo nazvati zvukovima "disanja" ili "otkucaja srca" planete Zemlje.

Naime, grupa naučnika je odlučila u južnoj Nemačkoj 1990. godine da izbuši rupu nastojeći doći do tragova Pangee, superkontinenta starog 300 miliona godina. Pre nego su im "presušila" finansijska sredstva, došli su do dubine od gotovo devet kilometara. Danas je to najdublja bušotina na svetu.

Naučnici iz Sovetskog Saveza sedamdesetih godina prošlog su pokrenuli sličan projekt. Došli su do dubine od gotovo 12 kilometara, do stena starih 2,5 milijardi godina. Nedostatak novaca zapečatio je i njihovu "rupu", bušotina je uništena i napuštena.

http://www.youtube.com/watch?v=Vi28iZHvWQ8