Stepen S-3

SUNČEVA OLUJA UDARILA U ATMOSFERU: Ugrožen rad GPS, satelita, komunikacije...

Jaka geomagnetska oluja može izazvati teškoće u radu satelita za navigaciju i telekomunikacije, prekide radio-veza s brodovima i avionima u blizini Zemljinih polova...

Planeta
> 03:48h

BEOGRAD - Sunčeva oluja koja nosi milijarde tona materijala brzinom većom od tri miliona kilometara na sat, udarila je u obod atmosfere Zemlje, saopštila je danas američka meteorološka uprava (NOAA), javlja TV-kanal ABC,

Prognostičari kažu da u naredna 24 sata "jaka geomagnetska oluja" može izazvati teškoće u radu satelita za navigaciju i telekomunikacije, prekide radio-veza s brodovima i avionima u blizini Zemljinih polova, a može uticati i na sisteme za navigaciju (GPS) i druge. Vazduhoplovne kompanije već izbegavaju trase u blizini Zemljinih polova da putnici i posade ne bi bili izloženi povećanoj elektro-magnetnoj radijaciji.

"To je jaka oluja, ali ne i najjača moguća", rekao je stručnjak NOAA za svemir Džo Kunčis (Joe Kunćes) i naglasio da je "dobra vest to što ljudi koji imaju GPS-uređaj u automobilu, verovatno neće primetiti veće posledice". Kunčis je rekao da će polarna svetlost zbog Sunčeve oluje biti vidljiva i južnije od oblasti u kojima se ta svetlost obično viđa (mapa: http://helios.swpc.noaa.gov/ovation/).

Geomagnetne i Sunčeve oluje su po snazi klasifikovane kao uragani. Ova, sadašnja oluja je označena stepenom "S-3" što je na polovini lestvice čiji je najveći stepen "5". Međutim, to ovog puta nije sve: oblast Sunca odakle je ova oluja krenula pre 48 sati, biće pretnja još oko nedelju dana, sve dok se ta strana Sunca ne okrene od Zemlje, rekao je Kunčis. Na Zemlji su sada posebno pogođene polarne oblasti. Kunčis objašnjava da bi - da je ova oluja stigla pre nedelju dana - verovatno bile teško poremećene telekomunikacije tokom spasavanja putnika broda koji je zaglavio u ledu kod Antaktika.