Foto: Nemanja Pančić

Dačić rešio da ga pusti niz vodu

RASPLET U SPS: Tajkunski ministar Ružić leti iz Vlade!

Vučić ponovo poručio Ružiću da ne može da podržava tajkune i da traži podršku Vlade; Socijalista bi mogao sam da se povuče, a na njegovo mesto došla bi Tanja Miščević

Politika
> 11:30h

BEOGRAD - Izbori ili smena. Ukoliko vicepremijer Aleksandar Vučić na tome bude insistirao, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić moraće da napusti radno mesto u Nemanjinoj 11, saznaje Kurir iz više izvora. Prema rečima naših sagovornika, to je mogući epilog nezadovoljstva koje je Ružić izazvao kod Vučića, izjavivši kako je Dragan Đurić, vlasnik „Zekstre“, koji je u pritvoru zbog privatizacije Veterinarskog zavoda Zemun - nevin. Podsećamo, Ružićev ispad prvo je osudio Vučić, poručivši ministru za evrointegracije da izađe iz Vlade ako mu se ne sviđa to što država radi. Skupo iskakanje - I Dačić je ljut zbog Ružićevih istupa u javnosti, tako da će na predstojećim sednicama stranačkih organa o tom slučaju sigurno raspravljati. Ako bude došlo postavljen uslov "ili Ružić leti iz Vlade, ili izbori", Dačić će bez dvoumljena Ružića da pusti niz vodu. U tom slučaju, Ružić bi verovatno sam „podneo ostavku“ . Vučić ne odustaje od svog stava da mu nije mesto u Nemanjinoj 11, a i Dačić se slaže s tim da je nedopustivo da minisitar stane na stranu tajkuna, a protiv države , tako da je vrlo verovatno da Ružić bude smenjen bez obzira na priču o izborima - kaže izvor Kurira iz SPS i dodaje da bi Ružićevo mesto u Vladi mogla da zauzme Tanja Miščević, šef pregovaračkog tima sa EU. Odluka o raspisivanju izbora, dodaje naš izvor, svakako neće biti prelomljena preko kolena, a situacija će biti mnogo jasnija sledeće nedelje, što je i prvi potpredsednik Vlade potvrdio. Vučić razmišlja - Lično nisam doneo odluku o izborima, u naredna dva ili tri dana intenzivno ću razmišljati i razgovarati sa saradnicima i prijateljima, iako znam šta misle. I ako bude izbora, to će biti kratka kampanja, da brzo završimo i idemo na posao, a ako ne bude izbora, da nastavimo da radimo - rekao je Vučić, gostujući na televiziji Kopernikus. Ne kocka se Na pitanje šta je izvesnije u ovom momentu, Vučić je odgovorio da „nije neko ko bi da se kocka s tim“ i dodao da ima mnogo argumenata i za i protiv. Na pitanje hoće li Ružić i dalje biti ministar, naveo da „to ne može da zna“. - Moje je bilo da kažem šta sam imao i mislim da sam bio u pravu. Ne može sedeti na dve stolice - s jedne strane podržavati sve tajkune i uvek biti na njihovoj strani, a s druge hoćete da imate podršku Vlade za posao koji obavljate - rekao je Vučić i dodao da nema ništa protiv da neko bude ubeđen da onaj ko je uhapšen nije kriv, ali s tim se ne ide u javnost.

Vučić: Što se Ružića tiče, moje je bilo da kažem šta sam imao i mislim da sam bio u pravu

Milutin Mrkonjić BANE JE BRANIO SVOG DRUGA, KAO JA SLOBU! Bivši ministar saobraćaja i funkcioner SPS Milutin Mrkonjić izjavio je juče za Kurur da je Branko Ružić „dobar dečko“ i da nema ničega lošeg u tome što je branio svog druga. Na pitanje šta će biti s Ružićem, Mrkonjić je rekao: „Ništa, šta bi se dogodilo?“. - Šta je tu strašno? To što je čovek branio svog druga? Pa i ja sam branio Slobu (Miloševića), sećate se? I ja sam kroz to prolazio godinama - rekao je Mrkonjić. Na konstataciju da je branio čoveka koji je osumnjičen za umešanost u kriminalne radnje, on je odgovorio: „Neka to policija dokazuje! Bane Ružić je dobar dečko“.

Nebojša Stefanović BEOGRAĐANI GLASAJU 16. MARTA Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović raspisao je juče izbore za parlamente Beograda, Negotina i Pećinaca za 16. mart. Stefanović je rekao da je istovremeno sa raspisivanjem izbora doneo odluku i da izborne radnje počnu 29. januara i da kampanja traje 45 dana, kako bi se lokalna vlast i privremeni organ u Beogradu više bavili potrebama građana, a manje kampanjom. - Želim svima puno uspeha u kampanji. Diplomate o izborima VLADA DA IZABERE NAJBOLJI PUT Zapadni ambasadori ocenili su da je na Vladi Srbije da odluči na koji način će najefikasnije ispuniti svoje obaveze na putu ka EU - s vanrednim parlamentarnim izborima ili bez njih. - Vlada treba da razmisli da li će napredovati na putu ka EU ako izbori budu sad ili za nekoliko godina - rekao je ambasador SAD Majkl Kirbi. Ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm ocenio je da „možda nije dobar trenutak za izbore“, upozorivši na mogućnost da pristupni pregovori sa EU i dijalog s Kosovom budu zaustavljeni.