Istraživanje

TRUJU I GREJU PLANETU: Ove države su najveći zagađivači na svetu!

Daleko najveći zagađivač sveta je SAD koji je odgovoran za 0,15°C, odnosno 22 odsto zagrevanja. Slede Kina s devet odsto, Rusija s osam, Brazil i Indija...

Planeta
> 00:00h

Zemlje koje su u poslednjih stotinak godina najviše pridonele globalnom zagrevanju redom su SAD, Kina, Rusija, Brazil, Indija, Nemačka i Velika Britanija, pokazalo je novo istraživanje!

Prema studiji koju je sproveo tim na čelu s Dejmonom Metjusom s Koncordija univerziteta u Montrealu ovih sedam zemalja odgovorno je za više od 60 odsto klimatskih promena koje su zabeležene od 1906. do 2005. U svojoj studiji kanadski naučnici su odgonetnuli učinak i vek trajanja svake od brojnih vrsta stakleničkih plinova – od CO2 i metana do ugljen dioksida i sumpornih aerosola. U svoj proračun uključili su i promene u načinu korišćenja zemlje kao što je pretvaranje šuma u poljoprivredne površine.

Svi ovi izvori i ljudske aktivnosti smatraju se odgovornima za porast temperature od 0,7°C, od ukupnog zagrevanje od 0,74°C koje je zabeleženo od 1906. do 2005. Stručnjaci smatraju da bi sve zemlje sveta trebale da se zauzmu za to da se prosečne temperature u odnosu na predindustrijsko doba ne povećaju za više od 2°C jer bi nakon toga bilo teško zaustaviti određene opasne, a nepovratne procese.

Daleko najveći zagađivač sveta je SAD koji je odgovoran za 0,15°C, odnosno 22 odsto zagrevanja. Slede Kina s devet odsto, Rusija s osam, Brazil i Indija sa po sedam te Nemačka i Velika Britanija sa po pet.

- Neke industrijski slabije razvijene zemlje iznenadile su nas visokim pozicijama, međutim lista uključuje i emisije CO2 koje su posledica krčenja šuma', rekao je Metjuz. Kako bi što bolje dočarali uticaj pojedinih zemalja u odnosu na njihovu teritoriju, stručnjaci su na svojoj karti neke zemlje smanjili, a druge povećali (na slici). Tako su se Zapadna Evropa, SAD, Japan i Indija nadule do neprepoznatljivosti.

Rusija i Kina ostale su približno iste dok su se Kanada, Australija i Afrika stisnule. Zemalja bivše Jugoslavije na karti gotovo uopšte nema. To znači da su njihove emisije vrlo male, ali nažalost, takođe pokazuje koliko su industrijski zaostale.

Kada se doprinos zagađivača izračuna u zavisnosti o broju stanovnika, dobija se nešto drugačija slika - Kina i Indija padaju na 19, odnosno 20. mesto. Ipak, neke zemlje i dalje ostaju na čelu kako god se njihovi udeli obračunavali. Najintenzivniji zagađivači označeni su crvenim bojama, a najmanji zelenim. Istraživanje je predstavljeno u novom broju časopisa Environmental ResearcLetters.