Ruski tajkun pušten iz zatvora

LEBEDEV NA SLOBODI: Putin oslobodio još jednog neprijatelja!

Platon Lebedev, poslovni partner i veliki prijatelj žestokog kritičara Kremlja Mihaila Hodorkovskog, pomilovan je juče, dva meseca pre isteka kazne

Planeta
> 08:00h

MOSKVA - Opet iznenadio javnost. Ruski predsednik Vladimir Putin oslobodio je iz zatvora još jednog svog neprijatelja. Reč je o tajkunu Platonu Lebedevu (57), inače bivšem partneru i velikom prijatelju naftnog tajkuna Mihaila Hodorkovskog (50), žestokog kritičara Kremlja, koji je takođe oslobođen s robije pre tačno mesec dana. Lebedev je iza rešetaka, kao i njegov saradnik, bio zbog utaje miliona dolara i malverzacija, a njegovo puštanje na slobodu privuklo je pažnju svetskih medija, od kojih su mnogi ocenili da je to još jedan Putinov pokušaj da se prikaže u boljem svetlu pred održavanje Zimskih olimpijskih igara u Sočiju. Omraženi nekadašnji naftni magnati Hodorkovski i Lebedev osuđeni su 2005. zbog prevare i utaje poreza i smešteni u zatvor na devet godina. Pored toga, presudom im je naloženo da plate kaznu od 521 miliona dolara zbog neizmirenih poreskih obaveza. Pet godina kasnije, 2010, Hamovničeski sud u Moskvi osudio ih je ponovo za prisvajanje nafte i legalizaciju novca stečenog kriminalom, kaznivši ih sa 14 godina robije, a pritom su uzete u obzir kazne iz prve presude. Kasnije je Moskovski gradski sud ublažio kaznu na 11 godina, a zatim Vrhovni sud za dodatna dva meseca. U skladu s tim, Lebedev je trebalo da bude pušten iz zatvora u maju ove godine, dok je Hodorkovski pomilovan u decembru prošle godine, to jest osam meseci pre odsluženja kazne. Advokat Lebedeva Vladimir Krasnov pozdravio je odluku Vrhovnog suda izjavivši da je srećan što je njegov klijent na slobodi i da mu je jedino žao što presuda nije ranije preinačena. Lebedev će danas napustiti ćeliju, a spekuliše se da li će odlučiti da ostane u zemlji ili će slediti primer prijatelja Hodorkovskog i otići u inostranstvo. Mediji različito komentarišu oslobađajuću presudu čoveka koji je blisko sarađivao s Putinovim velikim neprijateljem Hodorkovskim. Mnogi navode da je to deo Putinovog marketinga za poboljšanje imidža, dok ima i onih koji to vide kao sliku njegove sigurnosti.

Kritičar Kremlja... Hodorkovski

Popustio... Vladimir Putin

Čovek od poverenja Hodorkovskog RUKOVODIO SVIM POSLOVIMA Rus Platon Lebedev je 1989. počeo da radi u banci Menatep, kruni finansijske imperije Mihaila Hodorkovskog. Početkom devedesetih postaje predsednik te institucije i glavni čovek u prebacivanju poslovanja banke u Švajcarsku i druga ofšor poreska utočišta. Rukovodio je imovinom Hodorkovskog, koju su činile banke, kompanije za poslove s đubrivom, telekomunikacione firme i većinski udeo u naftnom gigantu „Jukosu“.