Foto: KURIR

Posle 7 godina

PONOVO RADI SID: Diplomate idu na obaveštajnu obuku!

Kadar koji regrutuje ova služba čine profesionalni obaveštajci sa diplomatskim statusom, ali i karijerne diplomate sa obaveštajnim statusom. Ukidanje SID bio je samoubilački potez, ocenio je nekadašnji šed diplomatije Vladislav Jovanović

Društvo
> 00:34h

BEOGRAD - Srbija će, posle sedam godina, ponovo dobiti diplomatsko-obaveštajnu službu, bez koje, smatraju mnogi, nema ozbiljne države, a iza toga stoji praktičan cilj da državni vrh bude što bolje i blagovremenije informisan, ali u Ministarstvu spoljnih poslova napominju da nije reč o agenturi.

Profesor David Đ. Dašić, raniji ambasador SRJ u Brazilu i generalni konzul SFRJ u Njujorku, upućen u to kako je Služba za istraživanje i dokumentaciju (SID) nekada radila, rekao je on dodajući da je ona i danas preko potrebna, bez obzira na to što je zbog raznovrsnosti informacionih izvora, uključujući internet, sve manje tajnih informacija. Unutar diplomatskih službi mnogih država, kako je rekao, postoje posebne organizacione jedinice, s kadrom osposobljenim za obaveštajno najdelikatnije zadatke i poslove.

"Ma koliko bile osposobljene, postojeće obaveštajne službe nisu u stanju, zbog faktora rizika i posledica koje on sa sobom nosi, da dopru dotle dokle mogu saradnici posebne obaveštajne službe MIP", rekao je on. Prema njegovim rečima, kadar koji regrutuje ova služba, u odgovarajućoj srazmeri čine profesionalni obaveštajci sa diplomatskim statusom, uz prethodnu diplomatsku obuku, ali i karijerne diplomate sa obaveštajnim statusom.

Vladislav Jovanović (Foto: Maja Mojsovski Rašević)

Ukidanje SID bio je samoubilački potez, ocenio je nekadašnji šed diplomatije Vladislav Jovanović."Zadatak ove službe nisu nedozvoljene radnje, već dolazak do produbljenih informacija. U njoj obično rade dobri osmatrači i analitičari, koji znaju da čitaju „između redova“. Od onih sa „lenjim umom“ ovde nema vajde", rekao je Jovanović.Osnove za obnavljanje SID postaviće zakon o spoljnim poslovima, a zatim bi i Zakon o službama bezbednosti trebalo da je ponovo ugradi u obaveštajni sistem.SID je osnovan 1949. godine, ali je i ranije, podseća Jovanović, slična služba postojala u Kraljevini Jugoslaviji, pri pres službi Ministarstva kao i u Kraljevini Srbiji.Obično se ističu uspesi SID u vreme vrhunca Pokreta nesvrstanih, kada je Jugoslavija morala biti blagovremeno obaveštena o namerama drugih zemalja, da bi u svojim potezima bila korak ispred drugih.