Foto: Ap

Prekinuta saradnja

Skarlet Johanson nije više ambasador Oksfama

Glumica je odlučila da okonča svoju ulogu ambasadora sa Oksfamom posle osam godina jer je dala podršku kompaniji koja radi na Zapadnoj obali

Pop kultura
> 06:56h

NJUJORK - Glumica Skarlet Johanson prekinula je saradnju sa humanitarnom grupom Oksfam pošto je kritikovana zbog podrške kompani SodaStream koja posluje na Zapadnoj obali, prenosi AP.

SodaStream je kompanija pro-palestinskih aktivista, a fabrika se nalazi u izraelskom naselju na Zapadnoj obali, teritoriji koju su zauzele izraelske vojne snage 1967. godine.

U saopštenju portparola Johansonove navedeno je da se mišljenja glumice i Oksfama suštinski razlikuju, jer se ova humanitarna grupa protivi zanatskoj trgovini iz izraelskih naselja, rekavši da su nelegalne i da povređuju palestinska prava.

Skarlet Johanson je odlučila da okonča svoju ulogu ambasadora sa Oksfamom posle osam godina, ali ponosna je na svoja dostignuća tokom svog mandata, navodi se u saopštenju.Kao odgovor na kritike, ona je prošle nedelje kazala da je pristalica ekonomske saradnje i socijalne interakcije između demokratskog Izraela i Palestine.

Johanson je kao ambasador za Oksfam od 2007. godine radila na prikupljanju sredstava i promovisanja svesti o globalnom siromaštvu i obilazila je Indiju, Šri Lanku i Keniju da istakne posledice hroničnog siromaštva, piše AP.