Foto: Beta Ap

Sprečeno hapšenje ukrajinskog aktiviste

DRAMA: Opozicija čuva Bulatova, policija hoće da ga hapsi

Umesto da uhapsi mučitelje opozicionara, policija protivnika režima stavila na poternicu, a sud mu odredio kućni pritvor

Planeta
> 21:38h

KIJEV - Ništa od amnestije. Ukrajinski demonstrant Dmitro Bulatov, koji tvrdi da je otet i mučen, stavljen je na poternicu, a sudija mu je odredio kućni pritvor, što je izazvalo napetost u bolnici gde se oporavlja od povreda. Neobavešteni Izgleda da policija i tužilaštvo nisu obavešteni da je predsednik Viktor Janukovič u petak potpisao uslovnu amnestiju za uhapšene tokom nereda u Ukrajini, već su Bulatova stavili na listu osoba osumnjičenih za učešće u masovnim neredima, za šta mu preti kazna do osam godina zatvora. Policija i tužioci su po prijemu Bulatova došli na kliniku, a odmah za njima i pristalice opozicije, strahujući da će njihov saborac biti uhapšen na osnovu optužbi za organizovanje masovnih nereda. Bulatov je istaknuti aktivista pokreta protiv vlade i jedan od lidera grupe vozača Automajdan, koji patroliraju ulicama oko trga. Policija u Kijevu saopštila je da je otvorena istraga protiv Bulatova i postavila stražare u bolnicu gde je smešten. Opozicioni lideri, međutim, tvrde da je policija htela da uhapsi Bulatova, ali da su ih lekari sprečili i odmah pozvali predstavnike opozicije. - Policija pokušava da izazove novu eskalaciju sukoba i digne tenzije u društvu. Umesto da traže one koji su odgovorni za nestanak i torturu jednog od lidera Automajdana, policija pokušava da od njega napravi kriminalca - rekao je Vitalij Kličko. Straže u bolnici Ultradesničarski nacionalista Oleg Tjagnibok rekao je novinarima da je samo zahvaljujući brzoj reakciji lekara sprečeno hapšenje Bulatova. On je dodao da će se opozicioni poslanici smenjivati u bolnici kako bi ga tokom noći zaštitili od policije.

Lice s poternice...Dmitro Bulatov

Na delu FORMIRANI ODREDI SMRTI Bulatov (35), koji je u četvrtak nađen okrvavljen i uprljan na periferiji Kijeva, rekao je ranije da su ga otmičari tukli, odsekli deo uva, pa „razapeli“ i ostavili da umre. Novinar Vitalij Portnikov je rekao da u Ukrajini deluju odredi smrti, slični kriminalcima koji su služili latinoameričkim diktatorima. - Kada pobedimo, najvažnije će nam biti da ostanemo humani posle ovog sadizma, fašizma i varvarstva - rekao je Andrej Ševčenko. Suprotstavljeni PODRŠKA SAD, OSUDA RUSIJE Državni sekretar SAD Džon Keri na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu pružio je podršku ukrajinskoj opoziciji, dok je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov osudio „nasilje“ demonstranata. - Ukrajinski narod bori se za pravo da se pridruži partnerima koji će im pomoći da realizuju svoje težnje - rekao je Keri. On je, aludirajući na Rusiju, dodao da Ukrajinci smatraju da njihova budućnost ne zavisi „samo od jedne zemlje“. Lavrov je, međutim naglasio da Ukrajina treba da napravi izbor i da pritom ne bude izložena spoljnim pritiscima. - Kakve veze unapređenje demokratije ima sa podrškom demonstrantima na ulici, koji su sve nasilniji.