Foto: Anadolija

Salih to dobro radi

Pogodite šta radi ovaj čovek! Nije ono što mislite...

Sejid Salih iz Egipta nije želeo da ide u školu pa na starinski način zarađuje za život

Ludi svet
> 15:40h

Retki su, ali ih još uvek ima, iako su razvoj tehnologije i električnih multifunkcionalnih uređaja na skladište istorije bacili mnoge zanate.

Jedan od retkih egipatskih zanatlija koji i danas nudi usluge peglanja nogama je Sejid Salih, koji se ovim porodičnim poslom bavi već pola veka i dalje prkosi tehnološkim dostignućima 21. veka.

"Nisam volio školu i stalno sam bežao sa nastave. Sa 12 godina sam ocu priznao da želim da napustim školu i da se bavim zanatom koji je i on nasledio od svog oca. Danas se ovim poslom niko ne želi da bavi. Svom sinu sam kupio i električnu peglu ne bi li ga privolio na ovaj posao, ali uzalud. O ovom poslu će se za nekoliko godina moći samo čitati u knjigama o istoriji", rekao je Salih.

Istakavši da su njegove mušterije ljudi iz svih slojeva društva i da ih uglavnom dugo poznaje, Salih je rekao da dnevno pegla i do 120 odevnih predmeta, većinom odela, a da cena njegovih usluga zavisi od materijala koje pegla.

"Moja stara pegla teška je 30 kilograma, a dodatno je težom činim potiskivanjem nogom preko odeće. Peglu prvo zagrijem na vatri, a pošto ona nema sistem za prskanje odeće vodom i to ja moram raditi tako što iz usta prskam vodu pre peglanja. Nakon prskanja odeću peglam zagrejanom peglom", objasnio je Salih.

Reč je o viševekovnom zanimanju u Egiptu, a uprkos svim dostignućima i proizvodnji multifunkcionalnih pegli, i dalje postoje vrste materijala koje se peglaju isključivo primitivnim metodama. Tradicionalna i popularna egipatska odela od vune su i dalje najčešći izvori prihoda ovim zanatlijama.