Foto: Kurir štampano

Međunarodna federacija filmskih kritičara Fipresci

Krugovi pokupili nagrade

Pored priznanja za najbolji film, nagrađeni i reditelj Srdan Golubović, scenaristi Srđan Koljević i Melina Pota Koljević, glavni glumac Aleksandar Berček i posthumno montažer Marko Glušac

Pop kultura
> 11:58h

Potukli konkurenciju do nogu! U Muzeju Jugoslovenske kinoteke juče je održana tradicionalna dodela godišnjih nagrada srpske sekcije Međunarodne federacije filmskih kritičara Fipresci. Za najbolji film proglašeni su „Krugovi“, koji su pokupili priznanja u još pet kategorija, pa su tako nagrađeni reditelj Srdan Golubović, scenaristi Srđan Koljević i Melina Poti Koljević, glavni glumac Aleksandar Berček i posthumno montažer Marko Glušac. Jedina godišnja nacionalna filmska nagrada u Srbiji, koja se na osnovu glasova eminentnih filmskih kritičara i novinara dodeljuje već dve decenije, dodeljena je i za glavnu žensku ulogu, fotografiju, muziku, scenografiju, kostim, strani film i životno delo. Aleksandar Berček je preuzeo nagradu na veoma duhovit način: - Sremice, nisi sama - doviknuo je Miri Banjac, pa se dodatno našalio: - Nadam se da će sada režiseri i producenti navaliti na mene!

Laureati... Aleksandar Berček i Srdan Golubović

Mira Banjac

Mira Banjac SRPSKI FILM DOŽIVLJAVA SVETLE TRENUTKE Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Miri Banjac za ulogu u filmu „Mamaroš“. - Izuzetno sam radosna i počastvovana ovom nagradom. Mislim da su sve nominovane glumice, koje izuzetno uvažavam, zaslužile ovo priznanje. Drago mi je da srpski film konačno doživljava neke svetle trenutke - rekla je Mira.

Posthumno DINKU TUCAKOVIĆU NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO Nagrada za životno delo posthumno je pripala Dinku Tucakoviću, filmskom reditelju, scenaristi, kritičaru i istoričaru filma, koji je preminuo pre godinu dana, a priznanje je preuzeo direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović. - Dinku se 19. februara navršava godina dana od smrti. Verujem da bi bio srećan da je s nama. U ime porodice zamoljen sam da preuzmem njegovu nagradu - istakao je Zelenović.

Činjenice OVOGODIŠNJI LAUREATI Najbolji film: Krugovi Muška uloga: Aleksandar Berček (Krugovi) Ženska uloga: Mira Banjac (Mamaroš) Režija: Srdan Golubović (Krugovi) Scenario: Srđan i Melina Koljević (Krugovi) Fotografija: Radoslav Vladić (Skidanje) Muzika: Zoran Simjanović (Falsifikator) Montaža: Marko Glušac, posthumno (Krugovi) Scenografija: Veljko Despotović, posthumno (Falsifikator) Kostim: Ljiljana Petrović (Falsifikator) Strani film: Ljubav (Majkl Haneke) Nagrada za životno delo: Dinko Tucaković, posthumno