Predstavljanje

PRIČE MALIH LJUDI O RATU: Publikacija Milana Radovanovića!

U knjizi su objavljena pisma, slike i razglednice pomoću kojih dolazimo do saznanja kako je srpski narod tad živeo, kaže autor

Pop kultura
> 10:08h

Delo koje mora da ima svaka kuća! U klubu „Tribina mladih“ novosadskog Kulturnog centra predstavljeno je kapitalno delo Milana Radovanovića „Nemi svedoci“, koje govori o Velikom ratu koristeći priču i prepisku običnih ljudi. Knjiga je podeljena u tri celine i sadrži mnoga dokumenta, kao što su poštanske marke, razglednice, žigovi i fotografije, koja prikazuju život našeg naroda između 1914. i 1915. godine. - Velikim trudom i mukotrpnim istraživanjem došao sam do raznih dokumenata. Koliko su značajni razglednice i pisma koja su poslata za vreme Velikog rata, pokazuju pečati koji su tad korišćeni. Dokumenta predstavljena u knjizi sadrže mnoge pečate iz tog vremena pomoću kojih dolazimo do saznanja kako je srpski narod tad živeo i kako su se granice naše zemlje pomerale - rekao je autor, pokazavši fotografiju razglednice koja je poslata iz Tirane, čiji je pečat sačinjen od ćiriličnih slova. O značaju jedne ovakve publikacije govorili su istaknuti istoričari i pisci Vojislav Begović, dr Brana Dimitrijević i Jovan Pejin. - Milan je u delu odlično prikazao kako nas je Austrougarska predstavljala drugim državama. Loša promocija doživela je vrhunac kad je napravila umrlicu Srbiji - zaključio je Pejin. Utiske o delu izneli su i dr Brana Dimitrijeveć i Vojislav Begović, koji su saglasni da je knjiga značajna i za filateliste jer su prikazane poštanske marke koje se korišćene tokom rata.

Privukla im pažnju... Gosti na promociji

Vredan dar PISAC POKLONIO KNJIGU BIBLIOTECI Prvi kupac knjige „Nemi svedoci“ bio je jedan Novosađanin, te je autor Milan Radovanović odlučio da prvu promociju svog dela, kojoj je prisustvovala i članica Gradskog veća zadužena za kulturu Milanka Brkić, realizuje baš u novosadskom Kulturnom centru. Radovanović je zahvalio ovoj kulturnoj instituciji i kao znak pažnje poklonio knjigu biblioteci Kulturnog centra Novog Sada.