Foto: Kurir štampano

Nova kadrovska rešenja u MSP

Sin atentatora na Tadića postaje ambasador Srbije?!

I pored veoma teških bezbednosnih problema i nedovoljnog iskustva u službi, Vladimir Marić je postao zvanično šef kabineta ministra Mrkića koji će ga uskoro predložiti za ambasadorsku funkciju u jednoj od susednih zemalja

Politika
> 00:00h

BEOGRAD - Posle sumnjivog postavljanja Vladimira Marića za šefa kabineta, ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu Ivan Mrkić doneo je još skandalozniju odluku o njegovom unapređenju, pa će sin atentatora na Borisa Tadića uskoro biti ambasador Srbije, najverovatnije u jednoj od susednih zemalja.

Kako dobro obavešten izvor otkriva i Mrkićeva zamenica Snežana Janković diplomatsku karijeru nastavlja van zemlje i trebalo bi da započne ambasadorsku misiju u Švajcarskoj.

Uprkos strogim bezbednosnim proverama i skromnom iskustvu u službi, Marić se sprema da preuzme jedno od mnogih upražnjenih ambasadorskih mesta zbog kojih je srpska diplomatija često predmet kritike. I pored veoma teških bezbednosnih problema i nedovoljnog iskustva u službi, Vladimir Marić je postao zvanično šef kabineta ministra Mrkića, što je mesto u rangu ambasadora.

Ovih dana, Mrkić će ga zvanično predložiti za ambasadora u jednoj od važnih, verovatno susednih zemalja. Marić je bez konkursa došao direktno u kabinet Vuka Draškovića dok je lider SPO bio ministar spoljnih poslova i dok mu šef kabineta bila Roksanda Ninčić.

"Upravo ga je ona dovela u ministarstvo bez radnog iskustva i mimo pravila", kaže izvor iz MSP-a. On kaže da se i državni sekretar Snežana Janković sprema da preuzme ambasadorsku funkciju u Švajcarskoj, na kojoj je još od 2009. Milan St. Protić.

"Ona je pre dva meseca postavljena na to mesto, a inače nije bila diplomata, nego prevodilac za japanski. Otišla je na prvu službu u Tokio kao prevodilac. Kasnije se prebacila u diplomatiju, iako nije polagala diplomatsko-konzularni ispit i još jednom je otišla na službu u Japan. Ovog puta kao diplomata. Po povratku je radila sporedne poslove u Mrkićevom kabinetu, a ministar je šokirao sve profesionalce postavljanjem Jankovićeve na mesto državnog sekretara", navodi izvor.

Ambasadorsko mesto u Bernu biće još veći skandal jer, kako objašnjava naš izvor, ona nikad nije radila poslove vezane za Evropu.

"Njena karijera jedino ima veze s Japanom. Posebno je važno da Švajcarska ove godine predsedava OEBS-u, a Srbija sledeće. Snežana Janković nikada nije radila ni poslove u vezi s tom organizacijom", napominje izvor.

MSP bez komentara U Ministarstvu spoljnih poslova nisu ni potvrdili niti demantovali ova saznanja, uz objašnjenje da se pre zvaničnog imenovanja ne mogu oglašavati.

"Ministar spoljnih poslova podnosi predloge za postavljenja ambasadora i šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava u inostranstvu na razmatranje Vladi Srbije. Na osnovu odgovarajuće odluke Vlade, ambasadori i šefovi diplomatsko-konzularnih predstavništava imenuju se ukazom predsednika Republike. Tek nakon okončanja ove procedure i ukaza predsednika, postavljenja postaju izvršna, javnost se upoznaje s tim i traži se saglasnost zemlje domaćina", objasnili su u MSP-u.