Foto: Fonet Ap

Napulj

Berluskoniju sude za korupciju, on nije ni došao na sud

Berluskoni, koga na sudu predstavljaju advokati, optužen je da je 2006. godine dao tri miliona evra jednom senatoru levice kako bi prešao u njegovu stranku i tako olakšao pad vlade Romana Prodija

Planeta
> 10:20h

NAPULJ - U Napulju je danas počelo suđenje bivšem italijanskom premijeru Silviju Berluskoniju za podmićivanja jednog senatora, ali sam Berluskoni nije došao u sud, javlja agencija Frans pres.

Berluskoni, koga na sudu predstavljaju advokati, optužen je da je 2006. godine dao tri miliona evra jednom senatoru levice kako bi prešao u njegovu stranku i tako olakšao pad vlade Romana Prodija.Tužilaštvo tereti Berluskonija da je preko svog saradnika Valtera Lavitole, kome se takođe sudi u Napulju, nudio tri miliona evra senatoru Serdžu de Greogoriju, pripadniku stranke "Italija i njene vrednosti" bivšeg sudije protiv korupcije Antonija di Pijetra.

Među svedocima optužbe pojaviće se Di Pijetro i Prodi, kao i senator De Gregorio, koji je rekao tokom istrage da je od Berluskonija dobio dva miliona evra u gotovina i to u nekoliko rata, kao i još jedan milion evra na račun svog političkog pokreta "Svetski Italijani".Odbrana će izneti svoje dokaze da nije bilo korupcije.Berluskoni je izgubio mesto u Senatu u novembru zbog presude za izbegavanje poreza kojom je osuđen na godinu dana zatvora.

Bivši premijer neće ići u zatvor zbog godina, tako da će 77-godišnji Berluskoni biti u kućnom pritvoru ili će raditi društveno koristan rad. O tome će sud odlučiti polovinom aprila.Berluskonijeva Forca Italia je druga po snazi politička stranka posle Demokratske partije. Iako je Berluskoni izgubio mesto u Senatu, on i dalje vodi najveću italijansku stranku desnice.On insistira da se može vratiti na političku scenu uprkos procesima protiv njega, među kojima je i sedmogodišnja kazna zatvora za plaćanje maloletnici za seksualne usluge i zataškivanje tog slučaja. Njegov pravni tim se nada da će žalbeni sud poništiti tu presudu.