Foto: Printskrin

Jezivo mesto pretvaraju u raj na zemlji

73 GODINE POSLE: Hitlerovo odmaralište postaje luksuzno letovalište

Bazeni, teretane, saune, privatne terase i vrtovi i svi ostali prateći sadržaji luksuzne turističke ponude uključeni su u plan kojim će se ponuditi gostima kako bi odmorili i telo i dušu

Ludi svet
> 23:56h
FOTO: Printskrin
FOTO: Printskrin
FOTO: Printskrin
FOTO: Printskrin
FOTO: Printskrin

Objekat dugačak skoro pet kilometara udaljen od mora oko 100 metara - bivše je nacističko nedovršeno odmaralište koje će uskoro postati luksuzno letovalište.

Na dugačkoj plaži severnonemačkog ostrva Rigen, smeštenog u Baltičkom moru, nalazi se objekat Prora, izgrađen od 1936. do 1939. godine kao deo nacističkog programa "Snaga kroz uživanje".

Plan je bio da se u tim objektima odmaraju Nemci koji bi se putem propagande i društvenih aktivnosti pripremali za odrađivanje svog dela Hitlerovog plana za Nemačku. Bio je to jedan od najvećih arhitektonskih projekata u to vreme, u kojem je učestvovalo 9.000 radnika. Dizajn za projekt osvojio je Grand pri nagradu na svetskoj izložbi u Parizu 1937. godine.

http://www.youtube.com/watch?v=ugfMbsETLsg
Međutim, ovaj megalomanski projekt nikad nije primio svoje prve goste. Pre njegove finalizacije počeo je Drugi svetski rat i svi radnici su povučeni na ratište.

Posle mnogo godina napokon se počelo razmišljati o njegovoj nameni pa će sad neki od ovih objekata dobiti funkciju luksuznih apartmana u kojima će se gosti moći odmarati odmah uz more. Bazeni, teretane, saune, privatne terase i vrtovi i svi ostali prateći sadržaji luksuzne turističke ponude uključeni su u plan kojim će se ponuditi gostima kako bi odmorili i telo i dušu. Većina apartmana, smeštenih u zgradu 1 i 2 biće dovršena do sredine 2015. godine.

Ceremonija kojom se obeležio nastavak gradnje objekata čak 73 godine nakon početka gradnje održana je u junu prošle godine.

http://www.youtube.com/watch?v=z8xV4lSR2-w

Neki delovi objekta su već ranije renovirani i korišćeni. Tako se u zgradi 5 već 2011. godine smestio najveći evropski hostel, sa 400 kreveta, u kojeg je uloženo 2,3 miliona dolara. Prilikom otvorenja hostela pojavila se bojazan kako će se njegovim smeštanjem u naci okruženje pojaviti mogućnost oživljavanja mračnih nacističkih uspomena iz nemačke istorije.

"Učinićemo sve što možemo kako bismo spriječili pojavljivanje nacističke ideologije na ovim prostorima", izjavio je tada direktor ovog objekta.