Foto: Kurir Austrija

U Beču obeležen Dan državnosti naše zemlje

Ambasador Janković: Pred Srbijom su nove borbe

Svečano Skoro 500 diplomata, vojnih atašea i gostiju iz javnog života i dijaspore prisustvovalo prijemu u srpskoj ambasadi povodom najvećeg državnog praznika

Planeta
> 00:00h

BEČ - U čast istorijskog Sretenja 1804. Svečana sala ugledne Diplomatske akademije u Beču bila je premala u sredu u podne da primi sve pozvane na prijem koji su diplomatski predstavnici Srbije organizovali u čast Dana državnosti Srbije i Dana Oružanih snaga Srbije. Među skoro 500 gostiju videli smo ambasadore i druge diplomatske predstavnike Rusije, SAD, članica EU i brojnih ostalih država, kao i vojne atašee iz svih krajeva sveta. Goste su primili Pero Janković, ambasador Srbije u Austriji, ambasador Vuk Žugić, stalni predstavnik Srbije u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju i ostalim međunarodnim organizacijama u Beču, potpukovnik Goran Jeremić, vojni ataše Srbije u Austriji, i pukovnik Predrag Kraljević, viši vojni savetnik pri stalnoj misiji Srbije u međunarodnim organizacijama u Beču. Ambasador Janković je u kratkom pozdravnom govoru podsetio da su na Sretenje 1804. Srbi odlučili da se oslobode od turske vlasti i krenu u veoma dugu i tešku borbu. - Danas, više od dvesta godina kasnije, Srbija se bori u drugačijim borbama. Vodi borbu za bolji standard svojih građana, kao i borbu za bolju poziciju u svetu. Ove borbe imaju ovih dana konkretne oblike - pregovore o pristupanju Srbije u EU. Članstvo u EU je naš cilj, jer smo duboko uvereni da tamo pripadamo - izjavio je Janković.On je zahvalio Austriji na podršci u pristupu EU i podsetio da je Austrija, sa tri milijarde evra investicija u Srbiji, najveći ulagač u Srbiju. Ambasador Žugić je naglasio da je 2014. godina izuzetno važna za Srbiju, zbog početaka pregovora o ulasku u EU.- Sledeća, 2015. godina takođe je veoma važna, pogotovo za stalnu misiju Srbije pri međunarodnim organizacijama u Austriji. Ovo je do sada najvažniji multilateralni zadatak koji je Srbija imala u svojoj istoriji - kazao je ambasador Žugić. Podsetimo, Srbija 2015. preuzima predsedavanje Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju.

Ambasador Rusije Sergej Netschajew i ambasadorka SAD Alexa Wesner čestitali srpskim kolegama praznik

Konstantin Dobrilović, Johann Gudenus, Ambasador Pero Janković, dr Franz Obermeier, dr Andreas Karlsböck

Predstavnici srpske dijaspore Borislav Kapetanović i Zoran Aleksić

Važan faktor I dijaspora je ta koja gradi mostoveAmbasador Janković nije zaboravio da pomene srpsku dijasporu u Austriji:- Austrijski Srbi i srpski Austrijanci, delujući kako u Austriji tako i u Srbiji, graditelji su mostova koji snažno povezuju naše države - rekao je Janković.