Foto: Beta

Izveštaj u aprilu

DRŽAVNI REVIZOR: Prebrojavamo službene automobile!

Nijedna institucija u Srbiji ne zna koliko je službenih vozila u upotrebi, ne samo kod direktnih nego i kod indirektnih korisnika, naveo je Radoslav Sretenović

Društvo
> 13:38h

BEOGRAD - Predsednik Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović najavio je da će početkom aprila biti objavljen izveštaj koji će pokazati koliko Srbija ima službenih automobila, ko ih i na koji način koristi.

DRI je započela reviziju čiji je predmet korišćenje službenih vozila, rekao je Sretenović i naveo da će izveštaj pokazati koliko ima vozila, kako se koriste, da li na ekonomičan, efikasan način. Kako je naveo, nijedna institucija u Srbiji ne zna koliko je službenih vozila u upotrebi, ne samo kod direktnih nego i kod indirektnih korisnika, jedinica lokalnih samouprava, javnih preduzeća...

On međutim ističe da su svi funkcineri dužni da prijave svoju imovinu ali i korišćenje službenih automobila Agenciji za borbu protiv korupcije i da se na osnovnu tih podataka može videti da ima oko 31.000 vozila.

"Videćemo da li je toliko i potrebno", rekao je Sretenović i naveo da dodatno postoji 20.274 vozila za posebne namene. To su vozila koja upotrebljavaju organi bezbednosti MUP, Ministarstvo odbrane, BIA.

"Osim toga postoji 6.294 vozila opšte namene, upravo ona za koja se ispituje, sagledava ko i kako ih koristi, koliko sredstava se izdvaja za nabavku vozila, za gorivo", rekao je Sretenović.

On je najavio da će ove godine DRI kontrolisati i lokalnu vlast, da je već započeta revizija tri gradske opštine grada Beograda, kao i fakulteta, poput beogradskog Fakulteta organizacionih nauka, Tehničkog fakulteta u Novom Sadu, zatim Hidrometeorološkog zavoda...

Govoreći o predstojećim izborima, Sretenović je naveo da je teško proceniti koliko i da li bi izbori mogli da utiču na moguće nepravilnosti u trošenju budžetskih sredstava.

"Svaki izbori zahtevaju trošenje određenih sredstava, a da li će biti trošena na namenski, zakonit način, to ćemo tek sagledati sledeće godine", rekao je glavni državni revizor.

Sretenović je, povodom prijava koje je DRI podnela sudovima i prekršajnim organima, istakao da u poslednje vreme dolazi veliki broj presuda. Protekle godine DRI je podnela 711 prijava, od čega je 574 zahteva za pokretanje prekršanog postupka, 75 prijava za privredni prestup, kao i prijave za izvršenje krivičnih dela.

"Do sada su epilog dobile 92 pravosnažne presude imamo i dve oslobađujuće, ali smo uložili žalbu", rekao je Sretenović.

On ukazuje da nisu bitne samo prijave nego i preporuke DRI, kojih je od osnivanja bilo 2.400. Samo u ovoj godini bila je 1.081 preporuka za otklanjanje nepravilnosti i poboljšanje poslovanja.

"Očekujemo izveštaj po preporukama do kraja marta", rekao je Sretenović i naveo da su i dalje najveće nepravilnosti u javnim nabavkama, isplati plata, evidentiranju imovine...

http://www.youtube.com/watch?v=kdyFplbd5ok