Foto: Fonet

Čekaju odluku

ŽALILI SE: Pravosuđe BiH pisalo Interpolu zbog poternice za Naserom Orićem

Osim za Orićem pravosuđe BiH žalilo se na poternice koje je Srbija raspisala za ratnim komandantom Srebrenice Naserom Orićem, ratnim načelnikom policijske stanice u Srebrenici Hakijom Meholjićem, kao i Amerom Mehmedovićem

Crna Hronika
> 15:08h

SARAJEVO - Ministarstvo pravosuđa Bosne i Hercegovine uložilo je danas prigovor na zahtev pravosudnih organa Hrvatske i Srbije za raspisivanjem obavezujućih međunarodnih poternica za četvrocom njenih državljana.

Prigovori se odnose na poternice koje je Srbija raspisala za ratnim komandantom Srebrenice Naserom Orićem, ratnim načelnikom policijske stanice u Srebrenici Hakijom Meholjićem, kao i Amerom Mehmedovićem.

Prigovor se odnosi i na medjunarodnu poternicu koju je Hrvatska raspisala za generalom vojske bosanskih Srba Manojlovim Milovanovićem.

Prigovori su, kako je prenela agencija Hina, dostavljeni centrali Biroa Interpola u Lionu koji će doneti konačnu odluku o tome hoće li pomenutim osobama biti raspisane medjunarodne, odnosno tzv. crvene poternice.

Hrvatska je zahtev za raspisivanje poternice za Milanovićem izdala u januaru, dok je Interpol Beograd na svoj popis traženih osoba Orića, Meholjića i Mehmedovića uvrstila početkom februara.

Milanovića Hrvatska tereti za ratni zločin protiv civilnog stanoništa počinjen na teritoriji Hrvatske 1995. Godine, dok se Orić, Meholjić I Mehmedović iz Beograda sumnjiče za učestvovavanje u ubistvu nekoliko Srba u okolini Srebrenice 1992. godine.

Sva četvorica osumnjičenih su državljani BiH koja ne po zakonu ne izručuje svoje gradjane drugim državama u slučajevima ratnih zločina.