Afera koja je uzdrmala Grčku

PARE UZELI MINE OSTAVILI: Prevarom naplatili 8,9 miliona evra da razminiraju Srpsku

Nevladina organizacija je od 2000. do 2004. godine neosnovano dobila 8,9 miliona evra državnog novca za uklanjanje mina na ukupno 1,5 miliona kvadratnih metara u opštini Lipovac/Čelinac, Republika Srpska, kao i u Libanu i Iraku

Planeta
> 23:24h

BEOGRAD/ATINA - Grčka finansijska policija je na visokom nivou državne hijerarhije, uz umešanost i tri ambasadora, otkrila prevaru javnog sektora vrednosti 8,9 miliona evra preko jedne nekadašnje grčke nevladine organizacije (NVO) koja je pre desetak godina, u saradnji sa Ujedinjenim nacijama, delovala i u Bosni i Hercegovini.

U taj slučaj, istraživan 20 meseci, o kojem je grčka štampa pisala još pre dve godine, umešana su i trojica aktivnih diplomata Grčke i još tri penzionisana državna funkcionera, saopšteno je večeras u Atini - prenose svi tamošnji mediji kao udarnu vest.

Jedan od trojice umešanih diplomata je Aleks Rondos, nekadašnji bliski uticajni savetnik za Balkan bivšeg šefa diplomatije i premijera Jorgosa Papandreua. Rondos koji je sada izaslanik Evropske unije za Rog Afrike, optužen je da je u vreme kada je bio generalni sekretar Uprave Ministarstva inostranih poslova Grčke za međunarodnu razvojnu saradnju, pomagao ilegalno finansiranje te NVO državnim novcem.

Umešana su i dvojica sadašnjih ambasadora Grčke: Nikos Bazas koji je u Sudanu, i Nikos Camados koji je u Japanu. Predsednik NVO "Međunarodni centar za uklanjanje mina", Konstandinos Cevelekos je krajem prošle nedelje pritvoren kao glavni podstrekač prevare, pošto se predao policiji jer je za njim bila izdata međunarodna poternica preko Interpola.

Krivična istraga za niz dela protiv države i finansijskih propisa se vodi protiv njega, njegove supruge koja je takođe bila državni zvaničnik, kao i protiv trojice diplomata i troje penzionisanh državnih funkcionera koji su svi radili u Ministarstvu inostranih poslova.

Policija je saopštila da je ta nevladina organizacija od 2000. do 2004. godine neosnovano dobila 8,9 miliona evra državnog novca za osam projekata uklanjanja mina na ukupno 1,5 miliona kvadratnih metara u Bosni i Hercegovini (u opštini Lipovac/Čelinac, Republika Srpska), kao i u Libanu i Iraku, o kojima je potpisala ugovore s Ministarstvom inostranih poslova.

Suština je u tome da je, po grčkom propisu, preduslov za isplatu državne dotacije to da ona iznosi najviše 75 odsto projektne sume, uz šta je nevladina organizacija morala da unapred obezbedi bar još 15 odsto svog učešća, a da ostatak pribavi iz trećih izvora što sve ova NVO nije učinila.

Da bi se to prikrilo, između ostalog se prikazivalo da stranci koji su bili angažovani za uklanjanje mina i druge poslove, vraćaju nevladinoj organizaciji 20 do 30 odsto honorara što je NVO knjižila kao svoje finansijsko učešće. Otuda proizlazi da nije imala pravo na 8,9 miliona evra državnih dotacija.

Iz objavljenih izvoda istrage se vidi da nije jasno koliko je akcija uklanjanja mina zaista obavljeno, a za proveru su, bar administrativno, bile zadužene ambasade Grčke u tri zemlje koje za neke od akcija te NVO nisu ni znale, dok je kontrola Rondosove službe u Ministarstvu spoljnih poslova, kako se konstatuje "bila nepostojeća".

Jedine potvrde u krivičnom dosijeu da je NVO nešto radila u tri zemlje, bila su "pismena" na srpskom i arapskom jeziku neprevedena na grčki, saopšstio je predstavnik za štampu policije Hristos Partenis. Optuženim državnim zvaničnicima Finansijska policija stavlja na teret što su, znajući da su lažna, potpisivali dokumenta na osnovu kojih je Ministarstvo isplaćivalo novac.

Deo državnog novca je potrošen nenamenski: na opšte rashode te nevladine organizacije, među kojima su iznajmljivanje kancelarija u Atini, kupovina u samouslugama, ugostiteljske usluge i plaćanje parkinga za automobil uhapšenog predsednika NVO. Predsednik "Međunarodnog centra za uklanjanje mina", Konstandinos Cevelekos i njegova supruga su živeli u luksuznoj prigradskoj kući u Atini koju su iznajmljivali za 5.000 evra mesečno, a izgradili su kuću na ostrvu Rodos za 800.000 evra i još jednu stambenu sedmospratnu zgradu u Atini.

Ta i druga njhova imovina je sada privremeno zaplenjena sudskom odlukom. Tokom istrage na Kipru gde se taj par preselio prošlog leta, zaplenjena je i dokumentacija njihove NVO iako su Cevelekos i supruga tvrdili da su "papiri bačeni u smeće" jer NVO godinama ne postoji.

Nađene su i bankarske kartice pomoću kojih se delom raspolagalo novcem, dokumentacija u elektronskoj formi, a druga bankarska dokumenta su zaplenjena na Rodosu gde su nađeni i zaplenjeni i jedan revolver, jedna lovačka puška i municija, kao i jedna - sablja.

Odluke o hapšenju saučesnika se očekuju, ukazuju atinski mediji i prenose izjavu jednog od osumnjičenih istražiteljima: "Ako nađete bilo koji novac, obavestite i mene!". Policija opisuje taj slučaj kao "jednu od najvećih prevara javnog sektora Grčke i "pranja novca"".