Eskalacija nasilja u Kijevu

EVROPA APELUJE: Zaustavite nasilje u Ukrajini! Vratite se dijalogu

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton rekla je da politički lideri u Ukrajini sada moraju da preuzmu zajedničku odgovornost za ponovnu izgradnju poverenja

Planeta
> 09:52h

BRISEL - Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i niz evropskih zvaničnika zatražili su danas da vlasti i opozicija u Ukrajini hitno prestanu sa nasilnim akcijama i pokrenu pregovore o mirnom rešenju krize.

"Veoma sam zabrinuta zbog nove skalacije nasilja i izveštaja o žrtvama", poručila je Eštonova u saopštenju za medije, dodajući da osuđuje svaku upotrebu nasilja, uključujući i paljenje partijskih prostorija i drugih javnih zdanja.

Ketrin Ešton, foto Rojters

Ešton je pozvala rukovodstvo Ukrajine da se okrene osnovnim uzrocima krize i ocenila da bi političke odluke trebalo da se donose u parlamentu i da bi Ukrajina trebalo da se hitno vrati parlamentarnom procesu.

"Politički lideri sada moraju da preuzmu zajedničku odgovornost za ponovnu izgradnju poverenja i stvaranje uslova za efikasno rešavanje političke krize", navodi se u saopštenju koje je objavila Evropska služba za spoljne poslove na čijem je čelu Ešton.

Rešenje za političku krizu u Ukrajini trebalo bi da uključi formiranje nove inkluzivne vlade, napredak po pitanju ustavnih reformi i pripreme za transparentne i demokratske predsedničke izbore, zaključila je visoka predstavnica, uz poruku da je EU spremna da pomogne Ukrajini u tom procesu.

I ministar spoljnih poslova i potpredsednik vlade Grčke, koja predsedava EU, Evangelos Venizelos izrazio je duboku zabrinutost zbog nasilja u Ukrajini.

"Apelujemo na uzdržanost i povratak dijalogu", poručio je Venizelos putem Tvitera.

Štefan File, foto Rojetrs

Istovremeno, evropski komesar za proširenje Štefan File je, takođe putem te društvene mreže, upozorio da nasilje i konfrontacija ugrožavaju budućnost zemlje i poručio da je "dijalog jedino rešenje".

Osudama nasilja u Kijevu pridružili su i se predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski i šef švedske diplomatije Karl Bilt, pozivajući vlast i opoziciju da sednu za pregovarački sto i zajednički potraže miran izlaz iz krize."Samo dijalog i demokratija mogu da donesu rešenje. Svi u Ukrajini imaju odgovornost da obezbede mirno i nenasilno rešenje nakon današnjih tragičnih žrtava", napisao je Bilt na svom Tviter nalogu.

Izrazivši šokiranost i tugu zbog žrtava na ulicama, Šulc je, takođe putem Tvitera, poručio da su "uzdržanost i dijalog, a ne nasilje, put ka izlazu iz krize".

Na vesti o pogoršanju situacije u Ukrajini reagovao je i nemački ministar inostranih poslova Frank Valter Štajnmajer, koji je pozvao na okončanje krvavog nasilja u toj zemlji i izrazio strahovanje da se ukrajinska vlada vraća nasilju, preneo je Rojters.

"Pozivam obe strane u sukobu u Ukrajini da potraže političko rešenje kroz pregovore. Povratak nasilju u Ukrajini svakako nije način da se postigne dogovor i dobra budućnost za zemlju", naveo je Štajnmajer posle današnjeg telefonskog razgovora sa ukrajinskim kolegom Leonidom Kožarom.

Štajnmajer je pohvalio nedavne posredničke napore Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi i rekao da takvi napori bi trebalo da budu nastavljeni.

U pisanom obraćanju iz kancelarije nemačkog ministra pozivaju se ukrajinske opozicione grupe da se "hitno vrate na kolosek od ranijih dana i na pregovore (sa zvaničnim Kijevom) o političkom rešenju".

U međuvremenu, slovački šef diplomatije Miroslav Lajčak ocenio je na svom profilu na Tviteru da je nasilje "ćorsokak za sve strane u Ukrajini" i da je preko potreban nastavak šireg društvenog dijaloga o nezadovoljstvu u zemlji.