Foto: Milen Đorđević

Naučio ga deda

MALI GUSLAR: Miloš Gašević (11) iz Prokuplja neguje tradiciju predaka

Miloš je svoju prvu pesmu „Vila sa Durmitora“ odguslao sa nepunih sedam godina, jer je to omiljena pesma njegovog dede Milovana, pa je nju najčešće slušao i prvu naučio

Srbija
> 00:00h

PROKUPLJE - Guslar Miloš Gašević (11) iz Prokuplja nedavno je imao svoj prvi javni nastup. Ljubav prema guslama i epskoj poeziji nasledio je od dede Milovana, koji ga je i naučio da svira ovaj instrument.

"Prve gusle je za mene napravio moj pradeda Milija iz Leskovca i doneo mi ih na dar kada sam imao samo četiri godine", priča Miloš i dodaje da gusle sluša od kad zna za sebe.

Njegov deda Milovan pojašnjava da su Milošu gusle u krvi, koju su svi Gaševići poneli iz mesta Redice, kod manastira Morača u Crnoj Gori, kad su bežići od zuluma Turaka u 19. veku došli u ove krajeve. Miloš je svoju prvu pesmu „Vila sa Durmitora“ odguslao sa nepunih sedam godina, jer je to dedina omiljena pesma, pa je nju najčešće slušao i prvu naučio.

"Pesme učim slušajući i ponavljajući a mojoj ljubavi prema guslanju mnogo je doprinela i emisija „Šljivik“, gde čuo mnogo novih pesama", priča Miloš.

Kaže da voli sve epske pesme kao i pesme o junaštvu Srba u Prvom srpskom ustanku, kao što je pesma „Početak bune na dahije“.Miloša drugari često zapitkuju i čude se kako je odlučio da svira gusle i kako je zavoleo tu muziku. On jednostavno odgovara da tu vrstu muzike treba voleti i razumeti.

"Za mnom su sati i sati vežbanja, preslušavanja pesama i brdo pokidanih žica napravljenih od konjskih dlaka, koje moj deda pravi za mene", objašnjava mali guslar i dodaje da kad čuje novu pesmu on odmah krene da uči i vežba, pa tako dnevno provodi sat-dva sa guslama.

Gusle na kojima sada svira, Miloš je prerastao a novi instrument košta od 200 do 1000 evra.

"Gusle se prave ručno i u njihovu izradu se ulaže mnogo truda i ljubavi. Moj deda Milovan će za mene da napravi nove gusle, potrebno je da izaberemo dobro parče javorovog ili jasenovog drveta", objašnjava nam Miloš i kaže da gusle izrađene od ovog drveta daju navolji zvuk. Guslajući Miloš je stekao i prijatelje, kao što je mali guslar iz Crne Gore Stefan Marković, koji je gostovao u Prokuplju, pa su nastavili druženje najviše preko interneta.

"Moj omiljeni guslar je Đorđije Koprivica i voleo bih da guslanje učim od njega i da sam počnem da pišem stihove i opevam ih guslajući", kaže naš sagovornik.

Drugari iz odeljenja često uživaju u Miloševom umeću. Slušaju ga sa velikom pažnjom a za njegov talenat se pročulo kada je za Svetoga Savu Miloš imao javni nastup u svojoj školi.