Foto: Tanjug

Proslava u Domu vojske

152 godine advokature u Srbiji

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević kazao je da je advokatura u Sbiji uvek bila nezavisna i samostalna, i za vreme knjaza, kralja, Brozovog režima i danas, i da advokatura postoji onoliko dugo koliko i ljudska prava u modernoj srpskoj državi

Društvo
> 00:00h

BEOGRAD - U Domu Vojske Srbije u Beogradu danas je održana svečanost povodom 152 godine advokature u Srbiji, a premijer u ostavci Ivica Dačić je poručio da je jaka i nezavisna advokatura garant vladavine prava. Dačić je naveo da advokatura predstavlja prvi i posledni bedem odbrane ljudskih prava i građanskih sloboda.

"Advokatura u Srbiji je bila i doista treba da bude glas kritike savremenog pravnog života, neopterećena finansijskim, političkim ili drugim centrima moći, a pravila advokatskog reda koja proizlaze iz profesionalnih i moralnih obaveza su takva da samo advokat može da bude taj koji bi sebi mogao da zada moralna i profesionalna ograničenja", rekao je Dačić.

On je naveo da je značaj advokature veći ako se ima u vidu da se Srbija nalazi na početku pregovora o pristupanju EU i sigurno može da pruži ogroman doprinos u ispunjavanju kriterijuma i zadataka, naročito u poglavljima 23 i 24 koja se tiču pitanja vladavine prava, borbe protiv kriminala i korupcije i osnovnih ljudskih prava.

Dačić je kazao da je pozitivna ocena Evropskog saveta da je Srbija ispunila kriterijume za početak pregovora o članstvu priznanje Srbiji posebno za napredak koji je imala u regionalom miru i stabilnosti, između ostalog i putem briselskog dijaloga ali i u rezultatima u borbi protiv korucije i kriminala. Premijer je čestitao advokatima Srbije 152. godišnjicu donošenja prvog zakona o pravozastupnicima Srbije i Dan advokature, a građanima je poželeo da im što manje budu potrebni advokati.

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević kazao je da je advokatura u Sbiji uvek bila nezavisna i samostalna, i za vreme knjaza, kralja, Brozovog režima i danas, i da advokatura postoji onoliko dugo koliko i ljudska prava u modernoj srpskoj državi. "Naša država može od advokature očekivati, bez obzira ko je na vlasti, patriotski odnos i najbolje želje za budućnost države i građana", kazao je Đorđević.

On je naveo da je advokatura u Srbiji izrodila mnoge lidere koji su u izvršnoj vlasti i istakao da advokati postoje zbog građana i zaštite ljudskih prava kao jedne od najvećih tekovina civilizacije. Svečanosti u Domu Vojske Srbije su prisustvovali i predstavnici evropskih udruženja advokata, i asocijacija iz regiona, kao i predstavnici Ministarstva pravde Srbije i pravosuđa.