Foto: Zorana Jevtić

Troše nemilice

ŠIROKO: U „Aerodromu“ rasipaju naše pare na kafane

Najviši rukovodioci Aerodroma „Nikola Tesla“ potrošili 1,7 miliona dinara na ručkove i benzin koristeći službene kartice

Društvo
> 00:00h

BEOGRAD - Ima se, može se! Kadrovi postavljeni na mesta najviših rukovodilaca Aerodroma „Nikola Tesla“ potrošili su u 2013. 1,7 miliona dinara koristeći službene kartice, a najveći deo novca otišao je na gorivo, kafanske račune i podizanje gotovine s bankomata, saznaje Kurir. Isti restorani U trošenju su prednjačili članovi Nadzornog odbora Snežana Paunović (SPS), Dragoslav Stanković (SPS), Nebojša Andrić (DS), Danijel Kozličić (SDP), Mile Novačikić (G17) i Iva Đinđić Ćosić (DS). Nije jasno zašto bi članovi ovog odbora, koji se sastaje desetak puta godišnje, imali pravo na službene kartice. Njihova uloga jeste da kontrolišu rad poslovodstva i štite državni kapital - oni nemaju poslovne partnere za koje se najčešće vezuje reprezentacija. Snežana Paunović, predsednica NO, podigla je 157.000 dinara. Sa bankomata je novac podizao i Dragoslav Stanković, član NO. - Stotine hiljade dinara ostavljene su u kafanama i restoranima, i to u istim lokalima svakog meseca. Stanković, inače iz Pukovca kod Niša, trošio je u kafanama u ovom gradu, ali i u dva lokala u Zemunu. Snežana Paunović je redovan gost pečenjare u Zemunu i dva lokala u Beški i Zemunu - kaže sagovornik Kurira koji je imao uvid u izveštaje o trošenju. Najveće trošadžije Iva Đinđić Ćosić, članica NO, svakog meseca, do smenjivanja, sipala je gorivo u proseku do 20.000 dinara. Nije izuzetak, i drugi su radili isto. - Direktori opravdano imaju više prilika i razloga da koriste pravo na reprezentaciju, ali i tu ima razlika. Iako ista prava ima deset najviših rukovodilaca, najveći trošadžija je Dejan Milovanović, izvršni direktor. On je tako u januaru prošle godine u kafanama na Zlatiboru potrošio više od 33.000 dinara - kaže naš dobroobavešteni sagovornik.

Paunovićeva SVE PO PROPISU Snežana Paunović je na pitanje Kurira da li je opravdano da sa službene kartice podiže gotovinu odgovorila da je korišćenje kartica regulisano Pravilnikom. - Pravilnik se primenjuje mnogo duže od perioda u kom sam ja predsednik NO i na osnovu saznanja kojima raspolažem, sredstva se koriste u potpunosti u skladu s propisanim normativima - rekla je ona. Ćosić i Novačikić nisu odgovorili ništa.

Aerodrom ZA SLUŽBENE POTREBE U „Aerodromu“ tvrde da je svako korišćenje kartica ograničeno samo za službene potrebe. Kartice se mogu koristiti za plaćanje ugostiteljskih usluga, prevoza i smeštaja koji su u neposrednoj vezi sa službenim putem u zemlji i za plaćanje svih troškova reprezentacije. - Internim aktima je propisano da je dozvoljeni limit za generalnog direktora i članove IO 40.000 mesečno, za predsednika i članove Nadzornog odbora 30.000, a za direktore delatnosti 20.000 dinara.