Foto: Think

Zloupotreba položaja

TRGOVALI SA POKOJNICIMA: Užičani uhapšeni zbog lažnih faktura

Osumnjičeni se terete da su od januara 2007. do decembra 2011. godine, iskorišćavanjem svog položaja, podigli i protivpravno prisvojili sa poslovnih računa MN Stil trejda 21 milion dinara od kredita dobijenih od Fonda za razvoj Republike Srbije i poslovnih banaka

Crna Hronika
> 17:46h

UŽICE - Užička policija uhapsila je četvoro odgovornih lica iz preduzeća ’’MN Stil trejd’’ doo Užice zbog sumnje da su počinili 12 krivičnih dela i protivpravno prisvojili oko 21 milion dinara. Kako je saopštila policija, saslušani su Č. Š. (60) i M. Š. (54) sa Zlatibora, kojima se na teret stavljaju krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, poreska utaja, falsifikovanje službene isprave, pranje novca...

Saslušani su i Č. Đ. (48) iz Požege i N. Š. (30) sa Zlatibora takodje zbog sumnje da su kao odgovorna lica u ovom preduzeću u periodu od 2007. do 2011. godine izvršili više krivičnih dela medju kojima i poresku utaju, falsifikovanje službenih isprava...Kako je saopštila policija, prilikom kontrole poslovanja preduzeća ’’MN Stil trejd’’ doo Užice, čije je sedište na Zlatiboru, utvrdjeno je da postoji osnovana sumnja da su četvoro osumnjičenih u periodu od januara 2007. godine do decembra 2011. podigli i protivpravno prisvojili sa poslovnih računa preduzeća oko 21 milion dinara, a novac potiče od kredita dobijenih od Fonda za razvoj Srbije i od poslovnih banaka. Podizanje novca su, saopštila je policija, pravdali fiktivnim otkupnim blokovima za otkup građe, odnosno, blokove su izdavali na imena lica koja nisu kupovala građu, na imena lica koja su umrla i na imena onih koji više ne žive u Srbiji. Na taj način su, tvrdi policija, izbegli da obračunaju i plate poreze u iznosu od oko 9,5 miliona dinara.

Očerupani Fond za razvoj i Agrobanka!

U periodu od 2007. do 2011. godine preduzeće ’’MN Stil trejd’’ doo Užice dobilo je od Fonda za razvoj i banaka oko 215 miliona dinara kredita, od toga, policija je za sada utvrdila da je 21 milion nenamenski potrošen.

Po nezvaničnim podacima, preduzeće je od Fonda za razvoj uzelo 89 miliona dinara kredita, račun firme je trenutno blokiran, a dug Fondu trenutno je preko 40 miliona dinara. Od Agrobanke, preduzeće je uzelo 105 miliona dinara kredita a 41 milion nije vraćen. Inače, uhapšena M. Š. je načelnica poreske uprave u Čajetini.