Dramatično upozorenje naučnika

KATASTROFA NA POMOLU: Misteriozni gasovi jedu ozonski omotač!

Taman kad smo pomislili da je opasnost od ozonskih rupa zauvek prošla, naučnici tvrde da je situacija dramatičnija nego ikad i da ne znaju da reše problem

Tech
> 00:00h

LONDON - Naučnici su identifikovali četiri nova gasa koji uništavaju ozonski omotač. Sve ove gasove stvaraju i u atmosferu ispuštaju ljudi, a stručnjaci su naročito zabrinuti zbog dva gasa koji se nagomilavaju velikom brzinom. Ono što ih zabrinjava još više jeste činjenica da je tačno poreklo novih gasova koji uništavaju ozonski omotač potpuna nepoznanica. Opasnost Podsetimo, kad je panika zbog širenja ozonske rupe iznad Zemljinih polova počela, osamdesetih godina, naučnici su brzo identifikovali hlorofluorugljenične (CFC) gasove kao uzročnik problema, i brzo su usledila i pravila o ograničavanju količine štetnih gasova koja može biti ispuštena u atmosferu. Sada, međutim, nije jasno kako nova četiri gasa uopšte dolaze do ozonskog omotača, pa se ne može ni sprečiti njegova dalja degradacija. Inače, sa zabranom proizvodnje CFC gasova prestala je i briga zbog veličine ozonske rupe. Svi su očekivali da sve počne da se vraća u normalu, ali do toga nije došlo. Naučnici sa Univerziteta Istočne Anglije otkrili su dokaze o četiri nova gasa koji uništavaju ozon. Tri su CFC, a jedan je hidrohlorofluorougljenik (HCFC). - Naša istraživanja pokazala su da nijedan od ovih gasova nije postojao u atmosferi do šezdesetih godina prošlog veka, tako da je za njihovo prisustvo odgovoran čovek - kaže šef tima dr Johanes Laube. Naučnici su do rezultata došli sneg na Antarktiku, koji sadrži „arhiv“ svega u atmosferi u poslednjih 100 godina. Misterija - Oko 74.000 tona ovih gasova dosad je ispušteno u atmosferu. Dva od četiri gasa gomilaju se u znatnim količinama. Naši podaci pokazuju da će nastaviti da uništavaju ozonski omotač - kaže dr Laube i dodaje da naučnici još ne znaju odakle se gasovi emituju. Jedan od mogućih krivaca za njihovu emisiju je, prema onome što se danas zna, industrija hemikalija koje se koriste za proizvodnju insekticida, kao i industrija rastvora za čišćenje elektronskih komponenti. - Nismo još sigurni u izvor, mada imamo „osumnjičene“, a ono što sigurno znamo jeste da se ovi gasovi veoma sporo rastvaraju u atmosferi. Čak i kad bismo sada zaustavili emisiju, bili bi prisutni decenijama - tvrdi Laube. Inače, od četiri štetna gasa koji su otkriveni u atmosferi, najopasniji je CFC-113, za koji se sumnja da dolazi iz fabrika insekticida. Moguće je da će prva na udaru novih pravila za zaštitu ozonskog omotača biti baš upravo ova industrija.

Pustoš...Da li nas čeka sudbina dinosaurusa

Johanes Laube

Ozonski omotač ZAŠTITA OD RAKA KOŽE Ozonski omotač štiti sva živa bića na Zemlji od štetnog uticaja ultraljubičastog zračenja sa Sunca. Smešten na visini od 15-30 kilometara iznad površine planete, ozon je ključan za očuvanje biosfere. Prvi problem s nedostatkom ozona, takozvana ozonska rupa, registrovan je 1985. godine iznad Antarktika. Naučnici su ubrzo pronašli krivca - CFC gasove, kao što je freon, koji su se nalazili u frižiderima, sprejovima za kosu i dezodoransima. Montrealskim protokolom iz 1987. godine znatno je ograničena emisija štetnih gasova, a potpuna zabrana njihove proizvodnje stupila je na snagu 2010. godine.