Kompanija „iRobot“ predstavila novu seriju aparata

Budućnost čišćenja je u robotima usisivačima

Olakšanje Specijalni aparati Roomba 800, Roomba 880 i Scooba 450 ostvarenje su sna svake domaćice jer su potpuno samostalni u obavljanju zadataka

Tech
> 23:34h
Srce nove serije Roomba je patentirana AeroForce tehnologija četki FOTO:

MINHEN - Da sve blista. Kompanija „iRobot“, specijalizovana za izradu svih vrsta robota - industrijskih, vojnih, ali i kućnih, predstavila je seriju svojih proizvoda u Minhenu. Ne primećuju se u kući Reč je o specijalnim robotima-usisivačima Roomba 800, Roomba 880 i Scooba 450, koji su osmišljeni tako da korisnik može da ih uključi i više ne razmišlja o njima dok oni obavljaju zadatke čišćenja po čitavom domu. Prema rečima onih koji su imali priliku da vide nove uređaje, oni definitivno ispunjavaju san svake domaćice. Izlagač i osnivač kompanije „iRobot“ rekao je da je cilj pri osmišljavanju kućnih aparata nove generacije bio da se oni uopšte ne primete u kući. - Važno je da ne morate da brinete o njima, a da oni završe posao. Samo pritisnete dugme i oni urade sve za vas - istakao je on. Nakon serije 700, nova linija Roomba 800 robotskih usisivača nije samo drugačijeg izgleda. Oni donose i novu, unapređenu tehnologiju, a još jedan model, Scooba 450, namenjen je mokrom čišćenju podova i mnogo je efikasniji od prethodnih sličnih aparata. Srce serije Roomba je nova patentirana AeroForce tehnologija četki, koje čiste pod na potpuno nov način. Serija 800 je čak 50 odsto efikasnija u čišćenju od prethodne serije 700, a i u odnosu na konkurenciju otišla je daleko napred. Troši 50 W struje Scooba 450 donosi drugačiju, napredniju tehnologiju mokrog čišćenja podova, a u odnosu na prethodnika i do tri puta je delotvorniji. Uz to, može ukloniti i do 99,3 odsto bakterija. Kod obe serije unapređeno je i trajanje baterije, dok najjači model Roomba 880 ima i novu bazu za punjenje, koja je sada robustnija i kvalitetnija. Uređaji troše 50 W, znatno manje od klasičnog usisivača, a nakon čišćenja se sami vraćaju na bazu za punjenje. Inače, kompanija „iRobot“ izrađuje i robote za odbranu.

Trud se isplatio DESET GODINA RADA NA ROBOTIMA Skoro deset godina rada na poboljšanju i razvoju novih profesionalnih robota dovelo je do nastanka nove serije usisivača. Naime, sve je počelo 2002, kad je predstavljen prvi svetski usisivač robot - Roomba, a tri godine kasnije, „iRobot“ je dopunio svoju porodicu aparata robotom Scooba, koji je bio jedinstven u svetu jer je bio prvi i jedini robot brisač podova. Novi proboj dogodio se 2011, kad je uvedena potpuno nova generacija robotskih usisivača Roomba serije 700, da bi 2014. oni bili dodatno unapređeni.