Foto: Fonet

Do sada nepoznata priča

DIRLJIVO: Navijač iz Knina rasplakao legendu Zvezde Duleta Savića

Pristalica crveno-belih dobio je dres od Duleta Savića kada je 90-ih godina prošlog veka morao iz Knina da izbegne u Kanadu

Fudbal
> 09:52h

BEOGRAD - Bivši fudbaler Crvene zvezde Dušan Savić prisetio se hrabrog navijača crveno-belih iz Knina koji je 1977. godine na utakmici sa Hajdukom utrčao na teren stadiona Poljud, a 15-ak godine kasnije je morao da napusti svoj dom zbog agresije hrvatske vojske. "Bio je 10. april, davne 1977. godine. Igrali smo utakmicu u Splitu protiv Hajduka. Navijači Splićana (Torcida) su tada slavili dan NDH. Desilo se da je istog dana bio pravoslavni Uskrs, tako da smo i mi slavili. Zahvaljujući našem hrišćanskom prazniku, savladali smo Hajduk 2:1. Izlazimo na teren, prolazimo pored tribine na kojoj je bila smeštena 'Torcida', nismo obraćali pažnju, na psovke, zvižduke, dobacivanja, već smo krenuli ka centru igrališta. S, druge strane stadiona, dočekali su nas aplauzi i pokliči Srbija, Srbija! To su bili naši navijači iz Knina, Benkovca, okoline i drugih mesta Hrvatske. Otišli smo ispred njih i uzvratili im otpozdravom", rekao je Savić i nastavio:

http://www.youtube.com/watch?v=qsY4DGnrRrQ
"Neposredno pred početak meča na teren je utrčao naš navijač sa srpskom zastavom u ruci i na centru igrališta istu sa dugačkom motkom 'posadio' na centar terena. To je izazvalo erupciju oduševljenja na tribini gde su bili smešteni naši navijači, a, s druge strane taj gest je izazvao revolt kod navijača Hajduka. U tom trenutku trojica splitskih navijača, utrčavaju na teren i jure za momkom iz Knina. Nije nam bilo svejedno, plašili smo se da ga ne rastrgnu, pa smo i mi zauzeli stav da mu stanemo u odbranu. Međutim, nije bilo potrebe, 'Knindža' je uz pomoć motke 'patosirao' svu trojicu Hrvata, i onako oduševljen, polako se vraćao na svoje mesto. Usledila je intervencija policije i 'Knindža' je eksportovan prvim vozom za Knin. Ali tu se ne završava priča o hrabrom 'Knindži'. On je na prvoj stanici iskočio iz voza i vratio se nazad, i zaista ne znam, kako je uspeo da uđe na stadion, da bi na kraju utakmice uradio isti potez kao i pre početka utakmice. Divio sam se hrabrosti tog mladića". Savić je zatim izneo jedan detalj koji mu je naterao suze na oči. "Nakon poznatih događaja u Srpskoj Krajini, zove me jedan moj prijatelj, koji nažalost nije među živima, i moli me da mu obezbedim crveno–beli dres. Dolazi on na Marakanu u društvu jednog čoveka i kaže mi: 'Dule, ovo je taj momak što trebaš da mu daš dres, on je taj što je u Splitu ojadu zabavio 'Torcidu'. Sa zadovoljstvom sam mu poklonio dres, a 'Knindža' zahvaljujući se na poklonu, u suzama reče: 'Kuću su mi zapalili, sve mi uništili, odlazim u Kanadu, tako da mi je Zvezdin dres, jedino što imam. Nisam mogao da se suzdržim, suze su krenule, i čini mi se lile potocima. Rastali smo se u suzama, i svako je krenuo na svoju stranu. Često mi je u mislima. Voleo bih da ga ponovo sretnem. Nadam se da je uspeo da se snađe", istakla je legenda Zvezde.