Foto: Tanjug

Reagovanja

Hrvatska štampa: Vožd A. Vučić

Kao iznenađenje na izborima navodi se podatak da cenzus nije prešla Liberalno demokratska partija Čedomira Jovanovića

Politika
> 22:38h

SARAJEVO - Sarajevski listovi jutros na naslovnim stranama donose vest da je prema preliminarnim rezultatima lider Srpske napredne stranke (SNS) "Aleksandar Vučić pobednik na izborima u Srbiji".

Dnevni avaz navodi da su Vučić i koalicija okupljena oko SNS-a koju je predvodio na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji, postigli najbolji izborni rezultat u istoriji demokratskih izbora u Srbiji, sa preko 49 posto osvojenih glasova.

List navodi da je druga po broju glasova koalicija oko SPS-a Ivice Dačića, koja je osvojila 13,9 posto glasova, a cenzus je, prema prvim preliminarnim rezultatima, prešla i Demokratska stranka Dragana Đilasa. Kao iznenađenje na izborima koji su održani u Srbiji, list navodi podatak da cenzus nije prešla Liberalno demokratska partija Čedomira Jovanovića.

Mediji prenose i izjave zvaničnika u Srbiji nakon saopštavanja prvih izbornih rezultata. "Pred nama su teške reforme, ali Srbija ima budućnost u kojoj će njena deca živeti bolje nego danas", rekao je prenosi Oslobođenje Vučićeve reči. Federalna televizija (FTV) navodi da će nova Vlada u Srbiji biti formirana do 1. maja i da će SNS imati najmanje 160 mandata u Skupštini Srbije, kada joj zemlji, prema Vučićevim rečima, predstoje velike reforme. Izbori u Srbiji među udarnim vestima u Crnoj Gori Crnogorski elektronski mediji među prvim vestima iz sveta obaveštavaju o ishodu parlamentarnih izbora u Srbiji, na kojima je, prema preliminarnim rezultatima, apsolutnu vlast osvojila Srpska napredna stranka (SNS), na čijem je čelu Aleksandar Vučić.Današnji listovi, takođe, na prvim stranicama obaveštavaju o ishodu izbora. List "Pobjeda", bliska crnogorskoj vlasti, na prvoj strani donosi naslov "Izborni trijumf SNS", dok list "Vijesti", mnogo manje upadljivo, na samom dnu naslovne strane, objavljuje da je "Vučić razbio konkurenciju", dok na unutrašnjim stranicama donosi naslov "Ubedljiv (Vučić) kao Milosević 1990".

List "Pobjeda" čitave dve stranice posvećuje izborima u Srbiji, uz fotografije sa ranijeg susreta crnogorskog premijera Mila Đukanovića i Vučića. Analitičar Srđan Vukadinović u istom listu iznosi ocenu da "Pobjeda SNS odgovara Crnoj Gori".Vukadinović podseća da je SNS "značajno doprinela da odnosi između Crne Gore i Srbije idu uzlaznom linijom".

Prema oceni Vukadinovića, nova vlada u Beogradu će, takođe, doprineti da se odnosi unutar Crne Gore stabilizuju, posebno u vezi sa ponašanjem političkih partija koje zastupaju Srbe u Crnoj Gori. Vukadinović smatra da će SNS "verovatno preuzeti model Demokratrske partije socijalista (DPS) i ući u koaliciju sa manjinskim strankama, a da će DPS u srpskim strankama (u Crnoj Gori) naći novog partnera za koaliciju u Crnoj Gori".Prema oceni Vukadinovića, SNS neće za koalicionog partnera uzeti Socijalističku partiju Srbije, niti jednu od dve demokratske stranke, Đilasovu i Tadićevu.

List "Vijesti" u svom izveštaju o ishodu izbora u Srbiji ističe da će novi srpski parlament biti prvi u kome neće biti političkih stranaka koje se protive evropskim integracijama. List prenosi ocenu analitičara da SNS svoj uspeh na izborima duguje popularnosti Vučhića, "kao lica koje se bori protiv korupcije".

Hrvatska štampa o izborima: Vožd Aleksandar Vučić

Štampa u Hrvatskoj danas uglavnom na naslovnicama donosi vest o apsolutnoj pobedi Srpske napredne stranke (SNS) na vanrednim parlamentranim izborima u Srbiji. Vest o izborima, Jutarnji list donosi pod naslovom "Vučić: Imamo više glasova i od Miloševića na izborima 1990". U tekstu se ističe da je Vučić najavio teške reforme i nastavak evropskog puta za Srbiju. Takođe je, navodi se, najavio saradnju sa Rusima i Amerikancima, kao i Kinezima. "Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić su 2008. izašli iz Srpske radikalne stranke i osnovali novu, SNS, preoteli većinu birača Vojislavu Šešelju i "sanaderizirali" bivše radikale u toj meri da je Srbija početkom ove godine formalno počela pregovore s EU, nakon što je u nizu rundi pregovora potpisala sporazum sa Kosovom", podseća list. Večernji list o rezultatima izbora izveštava u tekstu pod naslovom "Vožd A. Vučić". List u tekstu ističe da budućem premijeru Aleksandru Vučiću za vladanje ne treba nijedan koalicioni partner, ali dodaje da mu ipak treba koaliciona podrška kako bi obavio najvažniji zadatak koji se nalazi pred Srbijom na putu prema EU-brisanje Kosova iz Ustava Srbije. Riječki Novi list takođe donosi vest o izborima u Srbiji u tekstu pod naslovom "Aleksandar Vučić i SNS dobili apsolutnu većinu".O ubedljivoj pobedi SNS danas opširno izveštavaju hrvatski elektronski mediji i portali, iako je ta vest u nedelju po važnosti ostala iza referenduma o priključenju ukrajinskog Krima Rusiji. Zasad nema zvaničnih reakcija na rezultate izbora.

Ruski mediji: SNS za ulazak Srbije u EU

Ruska državna televizija Rusija 24 izvestila je o pobedi Srpske napredne stranke na izborima u Srbiji, ukazujući da je njen lider Aleksandar Vučić izjavio da će Srbija tesno sarađivati i s Rusijom i sa EU. Televizija podseća da je partiju osnovao "bivši radikal" Tomislav Nikolić, i dodaje da se "jedno vreme partija smatrala radikalnom i ultradesničarskom, ali je u poslednje vreme rukovodstvo SNS uspelo da joj promeni imidž". "Sada je partija na konzervativnoj i nacionalističkoj platformi, ali je za pristupanje Srbije EU", dodala je ta TV. RIA Novosti ukazuje da je prvi put u novijoj istoriji Srbije jedna partija dobila pravo da formira vladu samostalno. SNS je konzervativna partija desnog centra, koju su osnovali bivši članovi radikalne partije. SNS je uspela da se ogradi od "nacionalističke prošlosti", podržavši ulazak Srbije u EU, dodaje agencija.

Sam Vučić je unutar zemlje stekao imidž nepomirljivog borca protiv korupcije koji je ojačan hapšenjem nekoliko krupnih biznismena i bivših ministara. U Briseli su u Vučiću videli proevropski orijentisanog političara koji se odrekao prethodnih radikalno-patriotskih ubeđenja, piše RIA Novosti.

RBK navodi da je SNS "konzervativna i nacionalistička partija, ali da se zalaže za ulazak Srbije u EU". Portal Polit.ru navodi da se očekuje da će pobednici na izborima izabrati za premijera Aleksandra Vučića, "koji je ranije bio tvrdi proruski nacionalista, ali je u poslednje vreme postao jarki pristalica evropskog izbora Srbije". Portal ukazuje da se u današnje vreme "naprednjaci" zalažu za reforme koje mogu da dovedu zemlju do integracije sa EU.

Nemački mediji Nemački mediji danas navode da su pobedom Srpske napredne stranke (SNS) nacional-populisti ojačali u Srbiji, kao i da zemlji predstoji bolne reforme i još dugačak i mukotrpan put do punopravnog članstva u Evropskoj uniji (EU). "Jasnom pobedom na prevremenim izborima mutni vicepremijer Aleksandar Vučić širi svoj uticaj u Srbiji", piše "Zidojče cajtung".