Foto: Zorana Jevtić

Podela karata: SNS će bez problema formirati vlast

Vučić novi premijer, Srbija će dobiti Vladu do Uskrsa!

Potpredsednik SNS Nebojša Stefanović najavio da će do kraja nedelje Predsedništvo SNS odlučivati o eventualnom formiranju koalicione vlade

Politika
> 00:32h

BEOGRAD - Lako do vlade! Apsolutna većina koju su naprednjaci osvojili na izborima, po svemu sudeći, znači da će Srbija vrlo brzo dobiti novu vladu i svog premijera - Aleksandra Vučića! Najverovatnije će SNS u vladu pozvati i druge političke partije, kako bi imao što veću podršku u Skupštini, što je više puta otvoreno rekao i lider SNS, ali još nije jasno kojim strankama će poziv biti upućen. Nema dileme Da nema dileme ko će biti premijer i kome će poveriti mandat, potvrdio je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić. - Prvo moraju da se završe izbori, zatim da se formiraju poslaničke grupe u Skupštini, a onda ćemo razgovarati sa svim poslaničkim grupama, iako znam s kim ću govoriti o mandatu. O sastavu nove vlade treba da se razgovara sa onima koji su ušli u parlament, ali i onima koji nisu, jer su i to građani Srbije. Sve ono što Aleksandar Vučić kao budući premijer i ja treba zajedno da uradimo posledice su onoga što se taložilo godinama u Srbiji - naglasio je Nikolić, dodajući da oni koji su loše prošli treba da razmisle otkud tolika popularnost SNS, da li su i sami u tome učestvovali. Potpredsednik SNS Nebojša Stefanović potvrdio je da bi do kraja nedelje trebalo da bude održana sednica Predsedništva stranke na kojoj će se odlučivati o formiranju koalicione vlade. Ogromno poverenje - Vlada bi mogla da se formira i do sredine aprila i očekujem da Predsedništvo SNS odluči da je sami formiramo. Hoćemo da razgovaramo sa svima koji žele da prihvate program za koji smo dobili ogromno poverenje naroda - ponovio je Stefanović, dodajući da se razgovor s drugim strankama ne planira zbog nedostatka kadra, već zbog želje da se pronađu najbolji ljudi koji će najbolje raditi povereni posao. Deo nove vlade mogao bi sa bude Savez vojvođanskih Mađara, a njegov lider Ištvan Pastor već je najavio da u naredna dva-tri dana očekuje poziv za razgovore. - SVM je zainteresovan da bude deo parlamentarne većine i učestvuje u vladi u operativnom smislu, na nivou državnih sekretara - naglasio je Pastor. I lider manjinske SDA Sulejman Ugljanin, čija je stranka osvojila tri poslanička mandata, rekao je da očekuje poziv za učešće u vlasti.

Toma Nikolić: O novoj vladi razgovaraćemo sa strankama koje su ušle u skupštinu, ali i onim koje nisu

Dejan Vuk Stanković SISTEM ČISTIH RAČUNA S VLAŠĆU Analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da pobeda naprednjaka omogućava uspostavljanje sistema čistih računa između građana i vlasti. - Imaćemo sistem s dominantnom političkom partijom, bez složenih koalicija kao što je to bio slučaj u postpetooktobarskoj Srbiji. Sada jedino od SNS zavisi s kojim strankama i pod kojim uslovima žele da sarađuju. To će se znati brzo - naglasio je Stanković.

Aleksandar Vučić RAZGOVARAĆU I S ĐILASOM I S TADIĆEM I lider SNS Aleksandar Vučić najavio je brzo formiranje vlade, kao i da je spreman da razgovara sa svima. - Nema čekanja, razgovaraću s predsednikom Nikolićem, ali i liderima SPS Ivicom Dačićem, DS i NDS Draganom Đilasom i Borisom Tadićem... Ne interesuju me formalne stvari, zanima me suština. U narednim danima biće sastavljeni plan i program vlade s kojim će se izaći pred parlament, pa bi Srbija vladu mogla imati do početka maja - naglasio je Vučić, dodajući da u njegovoj vladi sigurno vidi ministra finansija Lazara Krstića i ministra pravde Nikolu Selakovića.