Foto: Reuters

Zveckaju oružjem

KRIM SRLJA U KRVOPROLIĆE: Ukrajinska vojska neće da se povuče sa teritorije koja je od juče ruska!

Na pitanje da li će Ukrajina povući snage sa Krima, Ihor Tenjuk, vd ministra odbrajine Ukrajine je odgovorio: "Ne. Ostaćemo tamo"

Planeta
> 00:00h

KIJEV - Ukrajinske snage se neće povući sa Krima, iako je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao sporazum o pripajanju tog crnomorskog poluostra Rusiji, izjavio je danas vršilac dužnosti ukrajinskog ministra odbrane Ihor Tenjuk.

Kako javlja Rojters, na pitanje novinara u pauzi sednice vlade u Kijevu da li će Ukrajina povući snage sa Krima, Tenjuk je odgovorio: "Ne. Ostaćemo tamo".

Putin i krimski lideri potpisali su juče u ruskom parlamentu sporazum kojim se poluostrvo Krim i Sevastopolj, grad sa posebnim statusom, odmah primaju u sastav Ruske Federacije, a rok za okončanje prelaznog perioda njihove integracije je 1. januar 2015. godine. Putin je, uz zvuke ruske nacionalne himne, dokument o prihvatanju Krima i Sevastopolja u sastav Rusije potpisao sa predsednikom krimskog parlamenta Vladimirom Konstantinovim, krimskim premijerom Sergejem Aksenovim, kao i sa gradonačelnikom Sevastopolja Aleksejem Čalijem, preneo je Itar-Tass.

U tekstu sporazuma se navodi da se Krim smatra primljenim u sastav Ruske Federacije od 18. marta. Potpisivanjem sporazuma, Ruska Federacija uspostavlja dve nove članice - Republiku Krim i grad sa federalnim statusom Sevastopolj, prenosi ruska agencija.