Foto: Kurir

Narko-bos organizovao skrivene kontakte

DARKO JE BIO ZOKI: Ovako je šiframa tajno komunicirala Šarićeva grupa!

Sistem je bio da se brojevi od 0 do 9 označavaju određenim slovima abecede

Crna Hronika
> 12:20h

BEOGRAD - U optužnici kojom se tereti pljevaljski narko-bos Darko Šarić, osim stavki da je trgovao narkoticima, nalazi se i opis načina kojim je komunicirala kriminalna grupa. Čak je koristio i specijalne šifre, imitirajući vojni način komunikacije u sa određenim tajnim kodom.

Optužnica, naime, tereti pripadnike grupe da su osmislili da svaki član klana ima lažno ime, radi korišćenja u međusobnoj komunikaciji. Tako je, na primer, Šarićevo šifrovano ime bilo „Zoki". Pored toga, oni su osmislili i posebne šifrarnike za razmenjivanje telefonskih brojeva koji su korišćeni u komunikaciji.

Sistem je bio da se brojevi od 0 do 9 označavaju određenim slovima abecede. Tako su, kako se tvrdi, pripadnici grupe obaveštavani o brojevima telefona koji će biti korišćeni u međusobnoj komunikaciji.
Šarić je, inače, imao specifičan način skrivanja. Živeo je bez telohranitelja i baš se potrudio da bude neupadljiv dok se krio u Venecueli i Dominikanskoj Republici zbog Interpolove poternice. Darko Šarić primenio je metod koji su koristili i mnogi haški optuženici, među kojima je najpoznatiji Radovan Karadžić, bivši predsednik Republike Srpske. Veoma je izvesno da je Šarić promenio lični opis kako bi mogao nesmetano da se kreće i da se skrivao iza skromnosti i neupadljivosti...

Kurir / Izvor: Večernje novosti