Foto: Zorana Jevtić

U kampanji utrošeno dvaput više nego 2012.

Stranke potrošile 13 miliona evra na reklamiranje!

Kapmanja URS i LDP bila je skuplja od milion evra i oni u ukupnom kolaču oglašavanja imaju više udela, tačnije 12 i 10 odsto, nego što su osvojili glasova na izborima

Politika
> 11:00h

BEOGRAD - Troškovi do krova. Političke stranke su u kampanji za vanredne parlamentarne izbore za oglašavanje na bilbordima i televizijskim stanicama nacionalnih emitera, na Studiju B i Radio-televiziji Vojvodine potrošile ukupno oko 13 miliona evra, pokazao je Monitoring finansiranja izborne kampanje Transparentnosti Srbija! U pitanju je iznos dva puta veći od onog koji je potrošen za parlamentarne izbore pre dve godine. - Stranke su samo za oglašavanje na TV stanicama nacionalnih emitera potrošile između 10 i 11 miliona evra. Najviše - oko četiri miliona evra - potrošio je SNS, što je 41 odsto oglašavanja te vrste. Druga je koalicija okupljena oko socijalista, koju je kampanja na navedenim TV stanicama koštala više od 1,5 miliona evra, a što je 16 odsto sredstava koja su ukupno uložena u oglašavanje na nacionalnim TV stanicama i Studiju B - rekao je programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić. Nenadić je istakao da su dve stranke koje nisu uspele da pređu cenzus ni na parlamentarnim, ni na beogradskim izborima (URS i LDP) imale kampanju vredniju od milion evra. Kako je dodao, „u ukupnom kolaču oglašavanja URS i LDP imaju više udela, odnosno 12 i 10 odsto, nego što su osvojile glasova na izborima“. Drugi po redu troškovi kampanje, dodao je Nenadić, jesu oglašavanje putem bilborda, za šta su u Beogradu sve stranke ukupno potrošile 2,2 miliona evra. - TV oglašavanje ubedljivo je najskuplji vid oglašavanja, a što se tiče bilborda, na početku kampanje politički su bili zastupljeni oko 30 odsto, a kasnije i više od 70 odsto - rekao je Nenadić. On je istakao da partije iz budžeta za izborne aktivnosti dobijaju oko sedam miliona evra, u zavisnosti od broja osvojenih glasova, i da će biti zanimljivo kako će u svojim finansijskim izveštajima prezentovati odakle im ostatak novca. (M. M.)

Nenadić: Biće zanimljivo kako će političke partije objasniti odakle im ostatak novca

Vladimir Goati IZBORI SU SKUPI, ALI NEOPHODNI Direktor Transparentnosti Vladimir Goati ocenio je da su deseti po redu parlamentarni izbori u Srbiji bili fer i slobodni, baš kao i svaki posle 2000. godine. Međutim, on je istakao da nije dobro što niko do sada nije pravosnažno osuđen za krivična dela navedena u zakonima o finansiranju političkih partija. - Na osnovu toga neko bi mislio da je ovo najčistija sfera - rekao je Goati. Goati je kazao i da izbori sami po sebi nisu vrednost i da ne bi moglo da se kaže „što više izbora, to je više demokratije“. - Izbori su izrazito skupa, ali neophodna institucija i bez njih demokratije ne može da bude - rekao je Goati.