Foto: Printscreen

Zapanjujući obrt

Muzičkog likvidirala Služba bezbednosti Ukrajine, Desni sektor traži smene!

Vođu ultradesničarske organizacije ubili su bezbednjaci sa dva hica u srce, saznaje RIA Novosti; Dmitrij Jaroš traži ostavku ministra policije

Planeta
> 16:30h

KIJEV - Dmitrij Jaroš, vođa ukrajinske nacionalističke partije "Desni sektor", zahteva smenu ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova i hapšenje policajaca umešanih u "ubistvo" njegovog saradnika, zloglasnog ekstremiste Aleksandra Muzičkog.

Muzički, poznatiji kao Saško Bili, ubijen je u Rivni na zapadu Ukrajine, a likvidirala ga je ukrajinska Služba bezbednosti, saznaje RIA Novosti od izvora u toj službi.

http://www.youtube.com/watch?v=ut3vw5jE2Bc

Naređenje je glasilo "maknite ga s lica zemlje", a izdao ga je lično šef te službe Valentin Nalivajčenko, koji je i rukovodio operacijom, kaže taj izvor. "Cilj operacije nije bio da se Muzičko skloni, nego da se neutralizuje, da se makne s lica zemlje", navodi taj izvor.

Muzičko: Bio je previše bahat Foto Printscreen

Razlog je bilo to što je nova ukrajiniska vlast zaključila da je Muzičko kompromituje i da suviše samostalno tumači i sprovodi zaključke rukovodstva "Desnog sektora".Muzičko je bio na zadatku po nalogu jednog ukirajinskog oligarha, veoma bliskog krugovima bezbednosti.

Uviđaj Foto Printscreen

Muzičko je ubijen hicem u srce, a njegova odeća je pokidana, javlja Unian. "Dok je vozio automobil, put mu je preseko dvoje kola. Napadači su ga zatim izvukli napolje i bacili na vozilo. Vezali su mu ruke iza leđa, a zatim ga tukli, nakon čega mu je dva puta pucano u srce", izjavio je Aleksandr Dinij, predstavnik Vrhovne Rade.

"Aleksandar Muzičko je teško ranjen u sukobu sa policijom koja je nameravala da ga uhapsi", izjavio je prvi zamenik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, Volodimir Jevdokimov. Muzičko, koji se koristio i imenom Saško Bili, se našao pod lupom Ruskih vlasti nakon serije incidenata u Ukrajini. On se sukobio sa lokalnim državnim tužiocem, pretio vlastima noseći "kalašnjikov" u rukama i dajući otvorene antisemitske izjave. Policija je pokrenula istragu o ovom ubistvu.

Čaura na mestu zločina Foto Printscreen

Protiv Muzičkova je bio pokrenut krivični postupak, pošto su ruski istražitelji utvrdili da je ubio više od 20 ruskih vojnika. Glavno odeljenje Ruskog istražnog komiteta u Federalnom distriktu Severnog Kavkaza je otvorilo krivični postupak protiv njega zbog formiranja naoružane grupe radi napada na ruske državljane i predvodjenja bandom, rekao je portparol Ruskog istražnog komiteta Vladimir Markin.