Foto: Klix.ba

U pratnji ministra spoljnih poslova Velike Britanije

SVEČANI DOČEK: Anđelina Džoli stigla u Sarajevo

Džolijeva bi trebalo da prisustvuje konferenciji o temi "Prevencija seksualnog nasilja u sukobima - osnaživanje uloge sigurnosnih snaga u operacijama podrške mira", a održaće i sastanak u Predsedništvu BiH

Pop kultura
> 20:26h

Anđelina Džoli je u pratnji ministra spoljnih poslova Velike Britanije, Vilijama Hagea, sletela na Sarajevski aerodrom oko 17:00 sati. Glumica je bila dobro raspoložena i s osmehom je pozirala brojnim novinarima koji su je dočekali na aerodromu.

Džolijeva bi sutra trebalo da prisustvuje konferenciji o temi "Prevencija seksualnog nasilja u sukobima - osnaživanje uloge sigurnosnih snaga u operacijama podrške mira", a održaće i sastanak u Predsedništvu BiH.

Takođe, Anđelina bi trebalo da poseti i Srebrenicu i da se susretne predstavnicama udruženja žrtava genocida u Srebrenici.

Džolijeva je prijatelj BiH i počasni građanin Sarajeva. Više puta je bila gošća gde je stekla brojne prijatelje, a s ekipom bosanskih glumaca snimila svoj rediteljski prvenac "U zemlji krvi i meda" koji govori o ljubavi Bošnjakinje i Srbina tokom rata u BiH.

Anđelina je u pratnji svog životnog partnera, takođe poznatog glumca Breda Pita, pre dve godine premijerno predstavila film i u Sarajevu, a više puta je bila gošća Sarajevo Film Festivala.

Osim profesionalnog angažmana, Anđelina je u BiH angažovana i na humanitarnom području, a poseban fokus svog rada stavila je žene zlostavljane u ratu, što je i tema njenog filma.

Anđelina je u novembru dobila i počasnog Oskara za izvanredan trud i humanitarni rad s izbeglicama.

"Kada sam srela one koji su preživeli rat i silovanja, znala sam koliko sam ja srećna. Shvatila sam koliko sam bila zaštićena u životu. Bila sam odlučna da se to više ne ponovi, svi mi u ovoj prostoriji smo srećni. Ne mogu da shvatim kako ja imam ovaj život, a žena koja na drugom kraju sveta sa istom radnom etikom, strastima i možda boljim talentom za glumu je zarobljena u izbegličkom kampu. Ona nema glas. Brine je šta će njena deca da jedu, kako će ih zaštititi i hoće li se ikad vratiti kući. Ne znam zašto je ovo moj život, a ono njen. Ne razumem. Ali uradiću šta mogu da im pomognem. Da je moja majka danas živa, bila bi jako ponosna na mene", rekla je tada.

(Klix.ba)