Evo odakle im pare

POLICIJA SASLUŠAVA DINKIĆA: Gde je nestao 91 milion?

Kasica-prasica: Policija sumnja da je u SIEPA od državnog novca napravljen crni fond od preko 91 milion dinara; Pretpostavlja se da je iz crnog fonda finansiran URS, odnosno G17 plus

Politika
> 00:00h

BEOGRAD - Ne javlja se. Mlađan Dinkić, doskorašnji lider URS i bivši ministar privrede, uskoro će biti saslušan u policiji zbog sumnje da su novcem Agencije za strana ulaganja i promociju Srbije (SIEPA) godinama finansirani URS, odnosno prethodno G17 plus, saznaje Kurir. Pritvor za sumnjive - Dinkić je u strahu nakon privođenja njegove bliske saradnice Jasne Matić, bivše ministarke za telekomunikacije i direktorke SIEPA, kao i još troje njenih naslednika na toj funkciji, Vesne Perić, Božidara Laganina i Bojana Jankovića. Nema ga u javnosti, kao da je propao u zemlju, ne odgovara na telefonske pozive. Pretpostavljamo da strahuje zbog sumnje da je SIEPA služila URS da dođe do novca tako što im je prosleđivala pare iz crnog fonda - kaže izvor Kurira. Kurir je pokušao da stupi u kontakt s Dinkićem, ali nije uspeo, a ni Verica Kalanović iz URS nije se oglasila. Ona je, inače, prekjuče zakazala konferenciju za novinare, ali je nije održala. Tužilaštvo je, prema našim saznanjima, juče zatražilo pritvor do 30 dana za Matićevu i ostale aktere ove afere koji su negirali svoju krivicu. Bivši direktori SIEPA sumnjiče se da su pribavili protivpravnu imovinsku korist od 91 miliona dinara, koju su stekli tako što su sklopili 1.339 fiktivnih autorskih ugovora sa zaposlenima u agenciji i trećim licem. Kako je Kurir već objavio, sumnja se da su zaposleni u SIEPA od svojih primanja odvajali 20 do 30 odsto i od tog novca je nastajao crni fond kojima se, navodno, finansirao rad G17plus i URS. Prema saznanjima Kurira, neki od zaposlenih morali su u taj fond da uplate i više od 40 odsto zarade. Tako je M. V. od 130.000 dinara u crni fond trebalo da uplati 60.000 dinara! Branio agenciju Dinkić je doskora žestoko branio rad SIEPA, naročito pre nekoliko meseci, kad su počele da se otvaraju brojne afere u vezi s poslovanjem ove agencije. Kad je bivši ministar privrede Saša Radulović predložio da se SIEPA ukine, Dinkić je odgovorio da niko razuman ne bi mogao to da uradi.

Peru se: Dinkićeva stranka negirala umešanost u aferu URS: SRAMOTA JE I PARADOKS DA SE SPECIJALNO TUŽILAŠTVO BAVI SIEPA Predsedništvo Ujedinjenih regiona Srbije (URS) saopštilo je da ta stranka, niti G17, nikad nisu primili nijedan dinar od Agencije za strana ulaganja u promociju izvoza Srbije (SIEPA) ili od bilo kog zaposlenog te državne institucije. U saopštenju te stranke, koja je po koalicionim sporazumima bila zadužena za rad SIEPA, ocenjuje da je paradoksalno da se upravnim i prekršajnim sporom protiv bivših rukovodilaca te agencije bavi institucija kao što je Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal. - Imajući u vidu ono što se moglo saznati o optužbama na račun bivših rukovodilaca SIEPA, sramotno je i paradoksalno da se tim upravnim i prekršajnim sporom bavi institucija kao što je Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal, dok ozbiljni kriminalci slobodno šetaju Srbijom - ističe Predsedništvo URS.

Saša Radulović OVO VOID DO DINKIĆA Saša Radulović istakao je da je hapšenje predstavnika SIEPA posledica krivične prijave koju je podnelo Ministarstvo privrede, na čijem je čelu bio. - U pitanju je čitav niz zloupotreba, odnosno neodgovornog ponašanja državnih službenika. Ministar je upoznat sa svim stvarima koje se dešavaju u agencijama. U slučaju da nije upoznat, to bi bilo neizvršavanje dužnosti - rekao je on i naglasio da je na tužilaštvu da uradi svoj posao.