Foto: Twitter

Hitan sastanak

KIJEV: Bezbednosni zvaničnici razmatraju zabranu Desnog sektora!

Naoružani aktivnisti ultradesničarske organizacije slomili su sinoć stakla na vratima zgrade parlamenta i pokušali da uđu unutra tražeći ostavku ministra policije. Dok je trajala opsada pojedini poslanici su zgradu napuštali podzemnim prolazom

Planeta
> 05:58h

KIJEV - Ukrajinski bezbednosni zvaničnici su na hitnom sastanku razmatrali zabranu partije Desnog sektora, nakon što je sinoć više od hiljadu i po ukrajinskih ultradesničara pokušalo da upadne u zgradu Vrhovne rade, tražeći ostavku ministra policije Arsenija Avakova.

Naoružani aktivisti Desnog sektora, ultradesničarske ukrajinske organizacije slomili su stakla na vratima zgrade parlamenta i pokušali da uđu unutra, prenosi Itartas. Kako navodi agencija, dok je trajala opsada pojedini poslanici su zgradu napuštali podzemnim prolazom.

Iako je Skupštinu opsedalo oko 2.000 ljudi, većina se tokom večeri razišla, dok je oko stotinu njih ostalo da, takoreći, čuva stražu.

Razlog za ovakvu akciju Desnog sektora je ubistvo jednog od koordinatora tog pokreta Oleksandra Muzička. Muzičko se nalazio na ruskoj poternici zbog torture i ubistava ruskih vojnika u ruskoj republici Čečeniji između 1994. i 2000. godine, i on je ubijen 25. marta u akciji ukrajinskih snaga bezbednosti na zapadu Ukrajine.

Koordinator Desnog sektora Rovenjske oblasti Roma Kovalj rekao je da će se osvetiti ministru Avakovu za smrt Muzička. Kako kaže, Muzičko nije dobio nikakvo upozorenje niti nagoveštaj da je počinio bilo koje krivično delo, a uz to je i bio živ kada je uhapšen.

Aktivisti Desnog sektora su, kako se tvrdi, bili učesnici smrtonosnih okršaja sa policijom za vreme antivladinih protesta koji su na kraju doveli do državnog udara u zemlji, navodi Itartas.

Kako javlja Raša tudej, poslanici su najavili da će danas glasati o ostavci Avakova.

Pre ovih incidenata, ukrajinski parlament je usvojio zakon kojim se prihvataju mere štednje, neophodne za dobijanje zajma Međunarodnog monetarnog fonda od 14 do 18 milijardi dolara.