Foto: Nebojša Mandić

Imamo čime da se dičimo

Gitarijada dobila licencu Vudstoka!

Naš najveći i najpopularniji rok festival koji se održava u Zaječaru dobio odobrenje da nosi ime svetske muzičke smotre, koju je 1969. godine posetilo više od 400.000 ljudi

Pop kultura
> 21:50h

Jedini na svetu. Zaječarska Gitarijada od ove godine ima franšizu Vudstoka! Naime, posle prezentacije našeg najvećeg i najpopularnijeg rok festivala u Skupštini grada Vudstoka u Njujorku i zvanično su potpisani dokumenti o saradnji dve kultne manifestacije. Među ovogodišnjim članovima žirija naći će se i Majkl Grin, producent festivala Vudstok, koji je organizovao ceo festival 1969. godine i prihvatio da dođe na zaječarsku Gitarijadu. Oživljavanje Vudstoka - Sama ideja o saradnji Gitarijade i Vudstoka je oživljavanje rok scene. Zvaničan naziv ovogodišnjeg festivala biće „Gitarijada baj Vudstok“ i mi smo jedini na svetu uspeli da dobijemo odobrenje da naš festival nosi ovo ime. Ime festivala Vudstok zaštićeno je od 1969. godine, kada je ovu manifestaciju posetilo više od 400.000 ljudi. Kroz Gitarijadu ćemo oživeti Vudstok, brend i ime koje ovaj festival nosi. Želimo da ove godine duh ovog velikog festivala donesemo u grad na Timoku - kažu iz delegacije čuvenog zaječarskog rok festivala, koja se predstavila u Njujorku. Šansa za mlade bendove Gitarijada u Zaječaru će ove godine biti održana od 29. jula do 2. avgusta, a u revijalnom delu nastupaće naši najpoznatiji domaći rok bendovi, dok su pregovori sa svetskim muzičkim zvezdama još u toku. Ovaj festival jedini pruža šansu mladim rok bendovima da izađu iz anonimnosti, a mnogi sada uspešni muzičari svoju karijeru počeli su upravo na čuvenoj Gitarijadi. (M. K. V.)

Producent... Majkl Grin

Vudstok NAJPOZNATIJI ROK FESTIVAL Vudstok je najpoznatiji rok festival ikad održan, a posetilo ga je blizu pola miliona ljudi. Sam festival smatra se jednim od 50 momenata koji su promenili rokenrol. Za mnoge je on najbolji primer kontrakulture 1960-ih i hipi ere. Najpoznatiji muzičari tog vremena nastupili su tokom tog kišnog vikenda, čiji su koncerti zabeleženi na istoimenom filmu iz 1970. u režiji Majkla Vadlija.