Nadmašio Samprasa i Agasija

NOVAK U BROJKAMA: Đoković podseća na dominaciju iz 2011. godine

Fantastičnih 86 minuta tenisa u finalu Majamija protiv najboljeg na svetu Rafaela Nadala daju nadu da će srpski teniser ponoviti rezultate od pre tri godine, iako se to u prva dva meseca ove sezone nije činilo tako

Tenis
> 00:00h

Najbolji srpski teniser Novak Đoković igrama u Indijan Velsu i Majamiju podsetio je na 2011. godinu, kada je dostigao dosadašnji maksimum.

Fantastičnih 86 minuta tenisa u finalu Majamija protiv najboljeg na svetu Rafaela Nadala daju nadu da će srpski teniser ponoviti rezultate od pre tri godine, iako se to u prva dva meseca ove sezone nije činilo tako.

Đoković je sada mnogo bliži povratku na prvo mesto na ATP listi, a o tome će odlučiti naredni period u kome se igrači sele na šljaci.

Do tada, donosimo vam listu novih rekorda koje je postavio Novak Đoković. On je osvajanjem Mastersa u Majamiju nadmašio neke rezultate Pita Samprasa i Andrea Agasija, a uskoro bi mogao da nadmaši i rezultat sadašnjeg trenera Borisa Bekera. 1. Nadmašio Samprasa po broju titula u Majamiju

http://www.youtube.com/watch?v=J3GRQSECBuE
Novak Đoković je postao drugi najuspešniji teniser na turniru u Majamiju, pošto mu je ovo četvrta titula. Srbin je time nadmašio svog idola iz detinjstva Pita Samprasa (3 titule), a na vrhu je i dalje šestostruki šampion Andre Agasi.
2. Preskočio Agasija po broju Mastersa Osvajanjem 18. Mastersa u karijeri Novak Đoković je skočio na peto mesto liste, pošto je ostavio Andre Agasija na jednoj tituli manje (17). Sledeći stepenik je Džon Mekinro, koji je sakupio 19 Mastersa, Rodžer Federer je osvojio 21, a Ivan Lendl 22 Masters titule. 3. Devet tenisera vezalo titule u Indijan Velsu i Majamiju

Vezati titule na Mastersima u Indijan Velsu i Majamiju jedan je od najtežih zadataka u svetu tenisa. Novaku Đokoviću je to pošlo za rukom u dva navrata, 2011. i sada. Time je postao treći teniser koji je to uradio dva puta, pre njega to su uspeli samo Štefi Graf (1994, 1996) i Rodžer Federer (2005, 2006). 4. Učvrstio s Nadalom najveće rivalstvo Novak Đoković i Rafael Nadal su u Majamiju odigrali 40. međusobni meč i teško da će tu brojku neko uskoro oboriti. Na listi najvećih rivalstva, na drugom mestu je obračun Lendla i Mekinroa (36 mečeva), zatim Konorsa i Lendla (35), odnosno Bekera i Edberga (35), a po 34 puta igrali su Konors i Mekinro, odnosno Agasi i Sampras. 5. Na korak od ulaska u top 10 po broju titula

http://www.youtube.com/watch?v=c1NVPwRS4YA
Trijumf u Majamiju je ukupno 43. trofej u karijeri Novaka Đokovića. Sledeći trofej dovešće ga na deobu desetog mesta večite liste gde se trenutno nalazi Tomas Muster. Ispred su Boris Beker i Rod Lejver sa po 49 titula, Ilie Nastase je osvojio 58, Andre Agasi 60, Rafael Nadal i Giljermo Viljas po 62, Bjern Borg i Pit Sampras po 64, Džon Mekinro 77, Rodžer Federer 78, Ivan Lendl 94, a neprikosnoven na vrhu je Džimi Konors s 109 titula. 6. Đoković bi preko šljake mogao do prvog mesta na ATP listi Teniseri se posle Majamija sele na šljaku, omiljenu podlogu Nadala, ali to ne znači da će Španac ostati sigurno prvi na ATP listi. Novak Đoković sada zaostaje 1.920 bodova, ali Nadal brani 3.260 bodova više na šljaci.

Prvi na redu je Monte Karlo, gde je Đoković trijumfovao i brani 1.000 bodova, a Nadal 600. Posle toga slede turniri u Barseloni, Madridu i Rimu, gde Đoković brani svega 190 bodova, a Nadal 2.500. U najboljoj opciji po srpskog tenisera, smena na vrhu je moguća pre starta Rolan Garosa 25. maja.

Ukoliko do toga ne dođe, prava prilika za Novaka je Gren Slem u Parizu. Nadal je osvajanjem prošle godine osvojio 2.000 bodova koje sada mora da brani, a Đoković je ispadanjem u polufinalu sada u prilici da brani 720 bodova. Razlika je dakle 1.280 bodova.