Foto: Nemanja Pančić

„Rođendan gospodina Nušića“ u Zvezdara teatru

Kovačević: Ovo je naša zahvalnost velikom piscu Nušiću

Imao sam osećaj da me gleda dok pišem. Plašim se da će doći na premijeru i sve nas najuriti, kaže autor drame

Pop kultura
> 03:04h

Novi komad koji vredi pogledati. Predstava po tekstu Dušana Kovačevića „Rođendan gospodina Nušića“ premijerno će biti izvedena 10. aprila na Velikoj sceni Zvezdara teatra, najavili su glumci i autor na konferenciji za novinare. - Želeo sam da izbegnem pravljenje priredbe. Ovo je naša posveta i zahvalnost Nušiću. Priča se odigrava na dan proslave njegovog 60. rođendana, koji je proveo u Skadarliji. Pisac gleda na svoj život unazad i seća se događaja iz prošlosti. Njegov život je sve samo ne komedija - objašnjava Kovačević.

Lečić: Predstava je sjajna. Za mene je veliki izazov da igram Nušića

Sjajna predstava Pripremajući tekst, kao građu je koristio Nušićeva pisma i novinske tekstove. - Imao sam osećaj da me gleda dok pišem. Plašim se da će doći na premijeru i sve nas najuriti - kaže kroz osmeh Kovačević. Režija komada poverena je Nebojši Bradiću, koji je u svom obraćanju posebno istakao da je Nušić svoje najveće drame i komedije „Gospođu ministarku“, „Dr“ i „Ožalošćenu porodicu“ napisao tek posle pomenutog rođendana. Velikog pisca igra Branislav Lečić. - Predstava je sjajna. Ovo je za mene bio veliki izazov da igram Nušića, a i zbog Dušana Kovačevića - rekao je Lečić. Njegovu veliku ljubav i glumicu Ljubinku Bobić, koja je kasnije igrala u većini njegovih drama, pokušaće da dočara glumica Tamara Dragičević.

Kad je Nušić slavio 60 godina... Scena iz predstave

Odlična postava - Igram veliku glumicu Narodnog pozorišta i pokušavam da ne mislim na veliko breme odgovornosti. Čast mi da igram jednu takvu ulogu. Ljubinka je u tom periodu imala isti broj godina kao i ja sada. Nažalost, nisam mogla da gledam snimke iz tog perioda. Morala sam da je izmaštam. O njenom odnosu s Nušićem ne zna se mnogo, ali je to bila jedna divna veza i delili su zajedničku ljubav prema pozorištu - naglašava Tamara. U predstavi još igraju Petar Benčina, Dragan Petrović Pele, Ivan Zarić, a muziku koju potpisuje Vladimir Marković uživo će na sceni izvoditi Orkestar za sve prilike, koji vodi ruska emigrantkinja Sandra Balaban.