Tuga: Nekoliko hiljada Vranjanaca prisustvovalo sahrani devojčice

SAHRANJENA MALA ANASTASIJA: Majkina srećice, zašto ideš?

Nakon ovih reči majke Snežane, na groblju se onesvestila devojčicina sestra Sara, koja se sve vreme držala za beli kovčežić

Društvo
> 00:50h

VRANJE - Srce da pukne od tuge!

Dan kad su u jedan glas, zbog prerane smrti male Anastasije Trajković (9), plakala deca, mladi i stari. Još veću tugu, suze i jecaje izazvalo je pojavljivanje njenih školskih drugova i drugarica. Posebnu tugu i bol među prisutnima na poslednjem oproštaju od ovog malog anđela izazvale su detinje suze drugarica i drugova koji su sedeli s njom u klupi. Saznanje da više nikad neće biti kraj njih bilo je užasno za njih. Vranje u suzama Devetogodišnja Anastasija Trajković, koja je bolovala od hordoma, teškog oblika tumora, preminula je u svom domu u Vranju nakon što je dan ranije upala u komu, a juče, u prisustvu najuže rodbine i više hiljada građana Vranja i okoline, uglavnom mladih, sahranjena na Donjevranjskom groblju.

Kosa na glavi podigla se svima kad je majka Snežana zaplakala za svojom mezimicom. - Joj, ćeri moja, joj, muko moja, majkina radost, majkina srećo, zašto ideš, gde te to ispraća tvoja majka. Joj, milo moje... U tom trenutku onesvestila se njena sestra Sara, koja je stajala uz beli kovčežić držeći se sve vreme za njega. Brat Lazar prebledeo, beo, kao da nema kapi krvi u sebi. Usta mu se suše, a suze liju. Pomažu maloj Sari, daju joj vodu. Čekali je u školi - Gledaćemo u nebo i videćemo te među anđelima! - zavapila je majka Snežana, dok se otac Dragan držao za kovčeg ćerke. Od tuge i bola devojčice i dečaci koji su nosili slike svoje drugarice, svi u crnim košuljama, tresli su se od plača. Nisu mogli ništa da kažu. Svi su se radovali kad joj je bilo bolje i očekivali su da će je ponovo videti u školskom dvorištu. Na sahrani se moglo čuti da bi devojčica možda bila živa da se blagovremeno reagovalo. Podsetimo, Anastasija je u Pragu izdržala 11 protonskih zračenja, ali zbog pogoršanja bolesti prebačena je u drugu kliniku za onkološke pacijente. Šanse za njen oporavak tada više nije bilo jer je tumor metastazirao. Po povratku, neko vreme je bila na Institutu za majku i dete, a nakon toga u bolnici u Vranju, odakle je otpuštena kući jer je to bila i njena, ali i želja njenih roditelja.

Neizreciv bol... Rodbina i prijatelji ispratili malu Anastasiju

Otac male Anastasije KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV LEKARA! Dragan Trajković, otac male Anastasije, najavljuje krivične prijave protiv svih koji su pogrešili u lečenju, počevši od lekara koji nisu uspeli da postave pravu dijagnozu pa do RFZO, koji je odugovlačio sa slanjem Anastasije u Prag na protonsko zračenje. - Lekari su omanuli na samom početku. U Vranju, umesto da rade biopsiju, oni su je operisali. Niškim lekarima trebalo je 40 dana da postave dijagnozu. Kasnije se ispostavilo da nije bila tačna.