Foto: Kkpartizan.rs

Superliga Srbije

PARTIZAN JAČI OD BORCA: Crno-beli bez Vujoševića, Bertansa i Gagića slavili u Čačku

Šampion Srbije do pobede 80:75 došao u poslednjim minutima

Košarka
> 15:28h

Košarkaši Partizana su teže nego što se očekivalo savladali čačanski Borac 80:75 (21:13, 12:21, 26:23, 21:18). u poslednjem meču drugog kola domaće Superlige.

Košarkaši srpskog i regioanlnog šampiona u Čačku su bili lišeni pomoći Davisa Bertansa i Đorđa Gagića, dok je tim s klupe predvodio pomoćnik Duška Vujoševića Velimir Gašić, pošto trofejni strateg odrađuje kaznu zbog isključenja u Kragujevcu u prošlom kolu.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Aleksandar Pavlović sa 21 poenom, Milutinov je ubacio 13, Lovernj 12, dok su Bogdanović i Tepić meč završili sa 11, odnosno 10 poena. U redovima domaćina briljirao je nekadašnji igrač crno-belih Nikola Pešaković sa 25 poena.

Trener Partizana Velimir Gašić oduševljen je atmosferom na gostovanju u Čačku, te zadovoljan važnom pobedom u Superligi.

"Za nas je bilo od vitalnog značaja da pobedimo, s obzirom da imamo i određenih problema kada je u pitanju zdravstveni bilten. I ovako izranjavani pružili smo ovog trenutka svoj maksimum i sasvim zasluženo utakmicu priveli kraju u svoju korist", rekao je Gašić.

Partizan je sa +10 u prvom poluvremenu najavio laganu pobedu, ali je usledilo sjajno šutersko veče Čačana i borba do poslednje sekunde.

"Oni su napravili jedan veoma dobar tim i to su i pokazali. Nošeni pre svega jednim frenetičnim navijanjem publike, koja je zaista večeras bila izvanredna. Bila je milina igrati u ovakvom ambijentu, kako za domaćina tako i za nas. Mi smo početak utakmice, deo treće četvrtine i jedan period poslednje deonice u maksimalnoj koncentraciji odigrali dosta kvalitetno pre svega u odbrani. Ono što je bilo od ključnog značaja, imali smo veliki broj ofanzivnih skokova, 16 uhvaćenih lopti u napadu, što je u dobroj meri i presudilo pobednika. Bilo je perioda sa kojima ne možemo da budemo u potpunosti zadovoljni, tu pre svega mislim na jedan nivo agresivnosti i čvrstine u odbrani, s obzirom da je ekipa Borca tim čija igra u velikoj meri zavisi od šuta za tri poena. Oni su u drugom poluvremenu izvanredno šutirali, pogodili i veoma teške šuteve za tri poena, ali i mi smo morali drugačije da reagujemo, od pritiska na loptu i većeg nivoa agresivnosti na njihovim osnovnim šuterima", analizirao je meč pomoćnik suspendovanog Duška Vujoševića.

Partizan već za dva dana igra sledeći meč, u prvom duelu pred svojim navijačim u sredu u Pioniru dočekuju Crnokosu.

"Nemamo mnogo vremena da razmišljamo o ovoj utakmici čeka nas već u sredu meč sa Crnokosom i u subotu sa Metalcem, pa se okrećemo tim susretima", zaključio je Gašić.

Tekstualni prenos

Nije dugo trajalo vođstvo Partizana, Dumić je prvo bio precizan, Pešaković je postigao četvrtu trojku, a Cvetković je doneo Borcu +4. Šampion je reagovao trojkom Andrića i novim poenima Bogdanovića, ali je odolevao Bojićev tim, i četiri minuta pre kraja vodi sa 68:67. Pri ovom rezultatu Gašić je tražio tajm-aut, a njegovi puleni su uspeli da ponovo povedu mini-serijom od 5:0 zahvaljujući Tepiću i Milutinovu. Do kraja meča Borac nije uspeo da se još jednom približi Beograđanima, pa je na kraju bilo 80:75.

Četvrta četvrtina

Partizan za samo dva minuta u drugom poluvremenu preokreće rezultat koševima Pavlovića i Muslija na 39:36, ali Pešaković trojkom zaostavlja nalet šampiona, a potom Maravić koristi grešku Andrića i vraća Borac u prednost (41:39). Uledio je petominutni trojkaški obraču dva tima, Čačani su pogodili pet, a crno-beli tri puta, međutim, gosti su pogađali i sa slobodnih bacanja pa je dva minuta pre kraja perioda bilo 55:55. U finišu perioda Partizan je bio koncentrisaniji pa je iskoristio nekoliko loših napada domaćina te poenima Bogdanovića i Lovernja sa penala stigao do 59:57 pred poslednjih deset minuta.

Treća četvrtina

Drugi period kreće naizmeničnim poentiranjem obe ekipe, da bi Cvetković sa dva koša u nizu smanjio na 25:19. Crno-beli ne uspevaju da se vrate na dvocifrenu prednost u narednim napadima, pa Gašić traži tajm-aut pri vođstvu 27:21, u 14. minutu meča. Međutim, crno-beli ne koriste ni naredni napad, a Maravić sa penala i Protić trojkom smanjuju na samo pola koša zaostatka (27:26).

Seriju Čačana od 7:0 Partizan prekida tek posle tri skoka u napadu, a košem Muslija. Centar šampiona novim košem održava Partizan u "plusu", ali Borac nastavlja u sjajnom ritmu te koševima Cvetkovića i Pešakovića preokreće na 34:31, a Lovernj postiže koš za 34:33 u korist Čačana na poluvremenu.

Druga četvrtina

Do petog minuta meča bilo je nerešeno 6:6, ali je potom Tepić pogodio trojku za Partizan i najavio seriju od 11:0 u kojoj su ga pratili Bogdanović i Pavlović Izabranici trenera Gašića su kontrolisali igru i iz minuta u minut povećavali prednost. Posle 10. minuta bilo je 21:13.

Prva četvrtina

Crno-beli su u prvom kolu pobedili kragujevački Radnički (76:69), a ekipu će voditi pomoćni trener Velimir Gašić zbog suspenzije Duška Vujoševića. Gašić je u nedelju oprezno najavio meč, dodavši da sa povredama kubure Bogdan Bogdanović, Đorđe Gagić i Davis Bertans.

Čačanima je ovo drugi veliki ispit uzastopno, pošto su u prvom kolu gostovali Crvenoj zvezdi, izgubivši sa 85:63.