Tuga do neba: Nezapamćena nesreća u selu Bankovac u blizini Aleksinca

UTOPILE SE BEBA I DEVOJČICA Očajna majka ponavljala: Nisam ih ja udavila!

Trogodišnja Maša Milenković i njen jedanaestomesečni brat Martin nestali u seoskoj reci naočigled majke Biljane, koja nije uspela da ih spase. Ekipe intenzivno tragaju za telima

Crna Hronika
> 00:00h

ALEKSINAC - Progutala ih nabujala Turija. Trogodišnja Maša Milenković i njen jedanaestomesečni brat Martin nestali su juče ujutro u nabujaloj reci Turiji u aleksinačkom selu Bankovac. Decu je reka odnela naočigled njihove majke Biljane, koja ih je, kako kaže, izvela u šetnju. Tim vatrogasno-spasilačkih jedinica odmah je počeo potragu za nestalim mališanima, ali njihova tela još nisu pronađena. Biljana kaže da je u vodu najpre upala Maša, a da joj je Martin ispao iz ruku dok je pokušavala da iz reke izvuče ćerkicu. - Oko deset sati došli smo do reke jer je Maša htela da baca kamenčiće u vodu. Bacila je jedan kamen, posrnula i upala u vodu. Uhvatila sam je za odeću i pokušala da je izvučem, ali sam izgubila ravnotežu, pa sam i ja upala u reku, a Martin mi je ispao iz ruke. Mašu sam čula kako govori „mama“ i tone u talase, a Martina sam gledala kako mi nestaje pred očima. Dozivala sam u pomoć, pa je jedan komšija došao i izvukao me, ali deci nije bilo pomoći - opisuje tragediju majka stradalih mališana.

Potraga...Spasilačke ekipe pretražuju nabujalu reku

Zapomaganje Branko Klajn, koji se prvi zatekao na mestu nesreće, ističe da decu uopšte nije video. - Čuo sam zapomaganje, pa sam otrčao do reke pretpostavljajući da se neko davi. Video sam Biljanu kako pokušava da ustane iz vode. Zagazio sam u reku, na tom mestu je bila duboka oko metar, i izvukao je na suvo. Ona je vrištala, dozivala decu, taj njen pogled nikad neću da zaboravim. Otrčao sam nizvodno, ali mališana nije bilo - priča Klajn. Vest o tragediji zatekla je Gorana Milenkovića, oca stradale dece, na poslu. - Kad sam čuo šta se desilo, hteo sam i ja da skočim u reku, ali me je majka zadržala. Planirali smo da im slavimo rođendane za dva meseca, a snašla nas je nesreća - priča Goran plačući. Radmila Milenković, Biljanina svekrva, ogorčena je što su joj unuci stradali na tako surov način.

Skrhan... Otac Goran hteo da se ubije kada je saznao za nesreću koja je zadesila njegove mališane

Ni traga ni glasa - Jedan komšija me je pozvao telefonom tražeći da odmah dođem do reke. Naslutila sam neko zlo. Pitala sam ga: „Da nije nešto s decom?“ Nije mi odgovorio, pa sam znala da nešto nije kako treba. Sto puta sam snahi rekla da ne vodi decu do reke, ali me nije slušala. Ma nije ni bila u stanju da se o njima brine - kaže nesrećna baka. Vođa spasilačkog tima Marko Radovanović saopštio je da je reka Turija pretražena tri puta, ali da od dece nema ni traga ni glasa. - Pretražili smo reku od Bankovca do sela Tešice, ali ništa nismo našli. Na pojedinim mestima voda je duboka i dva metra, pa, ako je tačno to što je majka rekla da su deca upala u reku, onda sigurno više nisu živa. Pretražili smo rečnu obalu, tražili smo ih čamcima, čakljama, ali potraga je zasad bez rezultata - kazao je Radovanović. Policija se zasad ne izjašnjava o uzroku tragedije. - Došli smo po pozivu meštanina Bankovca, koji nas je obavestio o nesreći. Zatekli smo majku, koja nam je saopštila da je dvoje dece upalo u vodu. Istraga je u toku - saopštio je Srđan Tokić, zamenik komandira policijske ispostave u Aleksincu.

Pravda se NISAM IH JA UDAVILA Mada je niko nije optužio, Biljana se žestoko branila. - Nisam ih ja udavila! Pa koja bi majka udavila svoju decu! Da sam htela da ih udavim, ne bih čekala tri godine. Mogla sam to i ranije da uradim - kazala je ona novinarima.

http://www.youtube.com/watch?v=U6bsY-ch3io